SEGRE

TURQUIA ELECCIONS

Erdogan es consolida a Turquia amb poders ampliats per la victòria

Pot perpetuar-se al poder fins al 2029 i elegir càrrecs i promulgar lleis sense vistiplau || El líder de l’oposició demana al vencedor que “governi per a tothom”

Erdogan i la seua dona saluden els seus simpatitzants després d’aconseguir la victòria en els comicis.

Erdogan i la seua dona saluden els seus simpatitzants després d’aconseguir la victòria en els comicis.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va aconseguir aquest diumenge passat una àmplia victòria a les eleccions presidencials amb què, gràcies als nous poders amb els quals comptarà després del referèndum de l’any 2017 i el control del Parlament per part del seu partit i els aliats, reforçarà la seua autoritat al país euroasiàtic.

Segons els resultats de la Comissió Electoral Suprema, Erdogan va aconseguir el 52,59 per cent dels vots, amb la qual cosa evita una segona volta en què l’oposició ja havia anunciat que donaria suport a aquell que s’enfrontés al mandatari. El que més opcions tenia era el candidat del Partit Republicà del Poble (CHP), Muharrem Ince, que va quedar segon amb el 30,64 per cent de les paperetes. Ince va reconèixer ahir la derrota en unes eleccions que va descriure com a “injustes”, i va demanar a Erdogan que “sigui el president de tothom”.

Així doncs, va criticar que “Turquia hagi tallat els vincles amb els valors democràtics” i va reiterar que el sistema presidencialista implicarà “un règim unipersonal”. I és que les eleccions de diumenge han suposat el tret de sortida per al sistema presidencialista a Turquia, aprovat en referèndum l’any passat enmig de les denúncies de l’oposició que acusen Tayyip Erdogan de voler convertir-se en nou sultà.

Aquest sistema atorgarà al president amplis poders i eliminarà la figura del primer ministre, i permetrà a Erdogan, que va arribar al poder el 2003 com a primer ministre, tenir la possibilitat de governar fins al 2029, ja que la nova Constitució no s’aplicaria fins als pròxims comicis el 2019 i tindria opció a dos mandats de cinc anys.

Així mateix, comptarà amb autoritat per a la designació i destitució d’alts càrrecs sense la necessitat del vistiplau del Parlament, a banda de poder promulgar decrets amb força de llei sobre matèria social, econòmica i política. L’apartat que més preocupa l’oposició i les ONG és l’augment dels poders sobre el sistema judicial.

Erdogan podrà designar a més integrants de l’Alt Consell de Jutges i Fiscals, l’òrgan que regula la professió judicial i assigna els llocs, i del Tribunal Constitucional.

tracking