SEGRE

INFRAESTRUCTURES TRIBUNAL DE COMPTES

Europa denuncia la falta de viatgers i els costos de l'AVE

La línia Madrid-Barcelona-França va costar un 38,5% més del que es va consignar || Diuen que la velocitat és inferior a la prevista

Passatgers a l’estació de Lleida esperen pujar a l’AVE.

Passatgers a l’estació de Lleida esperen pujar a l’AVE.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes de la Unió Europea ha denunciat els sobrecostos a les obres de l’AVE i l’escassetat de viatgers en algunes de les seues línies. En un informe sobre la xarxa ferroviària d’alta velocitat del continent que es va fer públic ahir, els auditors comunitaris també van subratllar que els trens circulen, en alguns casos, a una velocitat inferior a la prevista inicialment.

Així, respecte dels itineraris espanyols, van indicar que la línia Madrid-Barcelona-França va ser la que va assolir un sobrecost més gran, de fins al 38,5 per cent sobre el que s’havia pressupostat, fins als 12.109 milions d’euros. A més, els trens que circulen entre la capital de l’Estat i la ciutat comtal ho fan a un cinquanta-quatre per cent de la velocitat prevista. D’aquesta manera, si en principi havien d’assolir els tres-cents cinquanta quilòmetres per hora, a la pràctica es queden en els 189. També al tram entre Figueres i Perpinyà, la velocitat és el 36 per cent respecte a l’anunciada.

Espanya va rebre gairebé la meitat del total dels fons europeus per a l’alta velocitat d’aquest segle

Igualment, van remarcar que la connexió d’alta velocitat entre Madrid i França va tardar vint-i-cinc anys a passar del pla a entrar en funcionament.

Així mateix, l’òrgan fiscalitzador de la Unió Europea va posar èmfasi que Espanya és l’Estat membre que ha rebut més fons comunitaris per invertir en alta velocitat, un total d’11.200 milions d’euros entre els anys 2000 i 2017. Aquesta quantitat representa el quaranta-set per cent dels 23.700 milions que les institucions europees han desemborsat en el conjunt de la Unió Europea durant els darrers disset anys. D’altra banda, els auditors van qualificar d’inviables les línies d’AVE entre Madrid i Lleó i l’Atlàntica, que van registrar un nombre de passatgers força inferior al llindar de nou milions, o sis el seu primer any de funcionament, que fixa Europa per considerar que són viables.

En línies generals, l’itinerari d’alta velocitat que més ha desviat el seu pressupost inicial és el que uneix Stuttgart i Munic. Dels 1.800 milions consignats, s’han gastat ja 13.273 milions, un 622 per cent més.

tracking