SEGRE

PANORAMA

Interior prepara ja el trasllat dels presos independentistes a presons de Catalunya

El jutge Llarena diu que “no existeix raó processal” que justifiqui que hagin de ser en una presó o una altra || Els independentistes en demanen l’alliberament i PP i Cs acusen Sánchez de cedir davant de Quim Torra

320796_1.jpg

320796_1.jpgSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de l’Interior ha iniciat els tràmits per traslladar a presons de Catalunya els líders del procés després de preguntar al jutge d’instrucció del Tribunal Suprem Pablo Llarena si té previstes més diligències, després que la Sala Penal confirmés dimecres el processament de l’expresident Carles Puigdemont i dels altres 24 investigats en aquesta causa. Llarena va insistir ahir que la decisió sobre el possible acostament correspon a la secretaria general d’Institucions Penitenciàries, que depèn del ministeri de l’Interior. Al·lega que “no existeix raó processal” que justifiqui que hagin de ser en una presó o en una altra.

La mesura afecta l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; el diputat i expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

El procés administratiu es preveu que es demori uns dies, en els quals els presos han de demanar el trasllat

La jutge Lamela acusa l’excap dels Mossos de simular “un dispositiu enganyós” per a l’1-O

Fonts del ministeri van dir que es tracta d’un “protocol ordinari” que dóna pas a un tràmit que comporta “uns dies”. Van explicar que se segueix amb qualsevol pres català amb arrelament a Catalunya, que té transferides les competències en matèria de política penitenciària.

Els nou presos han de sol·licitar aquest trasllat i, una vegada que hi ha constància que no hi ha impediment, la junta de tractament de cada una de les tres presons madrilenyes (Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco) i Institucions Penitenciàries han d’elaborar un informe sobre la situació familiar i la seua vinculació amb Catalunya.

Elaborat aquest informe, s’informa l’Administració catalana, que és l’encarregada de triar el centre penitenciari. De moment, alguns dels presos ja haurien demanat a quina presó anar: Josep Rull i Jordi Cuixart, a Brians II; Carme Forcadell, a Wad-Ras; Dolors Bassa, a Puig de les Basses; i Jordi Turull i Jordi Sànchez, a Quatre Camins.

Mentre els independentistes insisteixen a exigir la llibertat dels presos, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, en critica el trasllat i acusa el president espanyol, Pedro Sánchez, d’estar “a les ordres” del president català, Quim Torra. El portaveu del Partit Popular al Congrés, Rafael Hernando, va titllar d’“humiliant” per als espanyols que han “patit els insults i el menyspreu” dels independentistes la possibilitat d’atansar els polítics nacionalistes a presons catalanes.

Sobre les crítiques de Ciutadans, que tem que en presons catalanes podrien tenir tracte de favor, va respondre que “estar a la presó no és cap tracte de favor, la qual cosa ja denota l’orientació d’algunes persones”.

Els magistrats de la Secció Segona desestimen els recursos d’apel·lació presentats pels quatre investigats en aquesta causa contra l’ordre de processament de la magistrada instructora Carmen Lamela.

D’aquesta manera ratifiquen la imputació de dos delictes de sedició i un d’organització criminal per a Trapero; organització criminal i delicte de sedició per a Puig i Soler, i un únic delicte de sedició per a Laplana.

Respecte a l’excap dels Mossos, el tribunal considera que la instrucció d’aquesta causa revela nombrosos signes que el vinculen amb els delictes de sedició i organització criminal i les conclusions de Lamela “no són gratuïtes i s’assenten en nombroses comprovacions i actes d’investigació policial que assenyalen al processat com a partícip”.

tracking