SEGRE

PANORAMA

Torra planta Morenés perquè aquest diu que no hi ha “presos polítics”

El president titlla d’“intolerable” el discurs de l’ambaixador espanyol als Estats Units || Reñé també deixa l’acte en protesta per les paraules del diplomàtic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al document també es reclama “implementar la institucionalització republicana proposada el dia 27 d’octubre” per aconseguir la “llibertat política necessària” per a Catalunya.

Així mateix, el text indica que “l’acció política des de l’exili serà rellevant per estructurar la reivindicació nacional”, tal com van explicar ahir la portaveu del PDeCAT, Marta Senserrich, i el director de l’assemblea nacional, David Font.

L’organització retira els discursos de la inauguració de Torra i Morenés del festival per la polèmica

Borrell subscriu el discurs de Morenés perquè “va explicar la realitat política i judicial” espanyola

?

WASHINGTON

El president de la Generalitat, Quim Torra, va plantar dimecres l’ambaixador espanyol als Estats Units i exministre de Defensa del Govern de Mariano Rajoy, Pedro Morenés, quan aquest va assegurar, en un acte privat previ a la inauguració del Folklife Festival a Washington, que a Espanya no hi ha “presos polítics” i que a Catalunya es persegueix els ciutadans que són contraris a la independència. Després d’escoltar aquestes paraules, el cap de l’Executiu català, juntament amb poc menys d’un centenar de persones de la delegació catalana, van abandonar la sala en senyal de protesta. Entre els que van seguir Torra hi havia el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Així mateix, Morenés va ser esbroncat i alguns dels presents van proferir càntics en favor de la llibertat dels líders independentistes empresonats. Abans d’aquesta topada, el president havia qualificat de “presos polítics” els set membres del Govern de Puigdemont a la presó i els Jordis. A més, va indicar que la causa judicial oberta contra ells al Tribunal Suprem és part d’una estratègia “repressiva” que ha obligat cinc polítics independentistes a “exiliar-se” a altres països europeus. Després del discurs de Torra, una cinquantena de membres de la delegació catalana al Folklife Festival van entonar Els Segadors. Després de la polèmica, el cap de l’Executiu va dir que “l’ambaixador espanyol ha fet un discurs intolerable i ofensiu per a la meua persona perquè m’ha titllat de mentider”. Igualment, Torra va criticar que Morenés “hagi posat en qüestió l’existència de presos polítics”. En la mateixa línia, el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va explicar ahir que el seu departament ja s’ha posat en contacte amb el ministeri d’Exteriors espanyol per traslladar al titular, el lleidatà Josep Borrell, el malestar del Govern català per l’“agressió verbal” de Morenés a Torra. “És incomprensible que encara avui es produeixin aquest tipus d’escenaris d’agressió verbal en un acte institucional”, va insistir, alhora que va denunciar que el discurs del diplomàtic “és contradictori amb una retòrica de diàleg que es pregona des del Govern de Pedro Sánchez”. La diputada de JxCat Aurora Madaula també va censurar Morenés i va retreure les “greus paraules”, igual com el diputat del PDeCAT al Congrés, Jordi Xuclà, que va sol·licitar la compareixença “urgent” de Borrell i de Morenés a la comissió d’exteriors perquè expliquin la “inacceptable” intervenció de l’ambaixador a Washington. També des de Madrid, el republicà Gabriel Rufián va reiterar que les paraules del diplomàtic eren “ofensives i insultants” i va recordar que és un “senyor de la guerra”. Tant Torra com Morenés havien de pronunciar un altre discurs ahir a l’acte d’inauguració del Folklife Festival. Tanmateix, l’Institut Smithsonian, que organitza l’esdeveniment, els va cancel·lar.

tracking