SEGRE

SUCCESSOS

El rescat dels atrapats en una cova tailandesa pot tardar mesos

Els 12 nens i el seu monitor van ser trobats aquest dilluns després de 9 dies

El rescat dels atrapats en una cova tailandesa pot tardar mesos

El rescat dels atrapats en una cova tailandesa pot tardar mesosEFE/EJÉRCITO DE TAILANDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de trobar amb vida als 12 nens i el seu monitor atrapats des de fa nou dies en una cova de Tailàndia, els equips de salvament busquen ara la manera més "segura" de rescat en unes tasques que podrien demorar-se "mesos".

Una avançada de dos experts bussejadors va aconseguir ahir a la nit arribar a la cavitat on es van refugiar les víctimes.

Visiblement prims i amb la roba bruta pel fang, els nens van agrair l’arribada dels equips de salvament i van preguntar "Quin dia és avui?" abans de demanar menjar: "Tenim gana!".

"Sou molt forts (...) molta, molta gent està venint. Nosaltres som els primers", va dir un dels membres de rescat.

El grup va ser trobat en un terreny elevat a prop de l’aigua que inunda els passadissos i a uns quatre quilòmetres a l’interior de la cova, on van penetrar el passat dia 23.

El governador de Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, va confirmar que cap de les víctimes no pateix problemes crítics de salut, després de ser examinades per un grup de metges que seguirà de prop l’evolució del grup.

Els familiars dels desapareguts van esclatar d'alegria en conèixer les bones notícies, durant unes operacions seguides al minut i amb gran expectació per tot el país.Avui

Avui els equips de rescat tenen previst transportar fins el refugi aliments i aigua "per a almenys quatre mesos", així com medicines per tractar i recuperar els nens, d’entre 11 i 16 anys, i l’adult, de 26.

"No els traurem fins que trobem una manera totalment segura", va declarar als mitjans el governador de Chiang Rai, on es troba la gruta.

Narongsak va declarar per telèfon a Efe que desconeix els dies "que" portaran els treballs de rescat.

Entretant, les autoritats tracten de desplegar al llarg de la cova una cable telefònic que permeti als desapareguts parlar amb els seus familiars.

Els dotze integrants d’un equip de futbol i el seu entrenador també hauran d’aprendre a bussejar abans de poder abandonar els túnels subterranis.

El principal impediment són els nombrosos i estrets passadissos inundats al llarg de la cova, la quarta més llarga de Tailàndia, amb uns 10 quilòmetres de longitud i freqüents canvis de nivell.

"Tractar de portar a no bussejadors a través de la cova és una de les de les situacions més perilloses possibles, fins i tot si és relativament fàcil", apunta Anmar Mirza, un dels voluntaris internacionals que ha liderat la missió, recull el diari "Bangkok Post.

Des que es donés la veu d’alarma el dissabte 23, uns 1.300 efectius han participat en les tasques de recerca i rescat a la gruta del parc natural Tham Luang-Khun Nam Nang Non, a prop de la frontera entre Tailàndia i Birmània.

El grup va ser trobat després de diversos dies d’intensa recerca en la qual han participat cossos d’elit de l’Exèrcit, efectius de salvament i voluntaris, i que ha comptat a més amb experts dels Estats Units, el Japó, la Xina i Austràlia, entre altres.

Els equips han utilitzant unes 20 bombes d’extracció per reduir el nivell de l’aigua en les parts més negades, unes tasques que s’han vist dificultades pel temporal de pluja que fueteja la regió i problemes mecànics.

Els serveis meteorològics, no obstant això, alerten de l’arribada a la regió de noves fortes precipitacions que poden demorar les tasques de rescat durant l’època monsònica, que finalitza a l’octubre.

Segons la versió oficial, els desapareguts es van internar el 23 de juny a les galeries després d’un entrenament quan una sobtada tempesta va començar a inundar la cavitat i va impedir la seua sortida.

Els guardaboscos que van activar la missió d’emergència van topar amb bicicletes, calçat i altres estris dels desapareguts a l’entrada de la caverna.

"La nostra missió és buscar, rescatar i tornar. De moment els hem trobat. El següent pas serà treure’ls de la cova i enviar-los a les seues cases", va concloure en roda de premsa el governador.

tracking