SEGRE

DIPLOMÀCIA CONFLICTES

Tensió entre Londres i Moscou

El govern britànic demana explicacions a Rússia sobre la nova intoxicació per gas nerviós || Les víctimes haurien pogut manipular un objecte contaminat

Un policia vigila la casa dels dos intoxicats amb l’agent nerviós.

Un policia vigila la casa dels dos intoxicats amb l’agent nerviós.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tens enfrontament que van viure Rússia i el Regne Unit després de l’enverinament dels Skripal ha tornat a la palestra, amb Londres exigint explicacions a Moscou per la intoxicació de dos britànics amb el mateix agent nerviós de fabricació russa, Novitxok. En una compareixença a la Cambra dels Comuns, el ministre de l’Interior britànic, Sajid Javid, va instar ahir el Kremlin a donar explicacions sobre la intoxicació d’un home i una dona que va tenir lloc aquest dissabte passat a Amesbury (sud d’Anglaterra), i el va acusar de “mirar de soscavar” la seguretat internacional.

Per la seua banda, el Govern rus va negar qualsevol tipus de vinculació amb el que havia succeït, com ja va fer amb el cas de l’exespia rus Serguei Skripal i la seua filla Iúlia, després que Londres l’acusés directament d’orquestrar l’atac. Les similituds entre tots dos casos són evidents, amb l’ús del Novitxok, un agent nerviós desenvolupat per la Unió Soviètica als anys setanta i vuitanta que bloqueja en pocs minuts els missatges dels nervis als músculs, com a principal mostra d’això.

El Govern britànic va confirmar ahir les seues sospites que els dos incidents estiguin relacionats, encara que creu que la parella britànica no va ser un “objectiu deliberat” sinó que estudia la hipòtesi que la seua intoxicació sigui a causa d’una “conseqüència” de la dels Skripal.

És més, segons la policia britànica, Charli Rowley, de quaranta-cinc anys, i Dawn Sturgess, de quaranta-quatre anys, van estar exposats a aquest agent nerviós “després de manipular un objecte contaminat”. “Els detectius treballen tan ràpid com és possible per tal d’identificar la font contaminant”, va indicar.

May proposa una tercera opció duanera després del BrexitLa primera ministra britànica, Theresa May, ha ideat un nou pla duaner, denominat “arranjament duaner facilitat”, que s’aplicaria després del Brexit davant de les divisions al seu Govern sobre la futura relació comercial amb la UE. Amb aquesta opció, el Regne Unit tindria llibertat per establir les tarifes duaneres sobre les mercaderies que arriben al país. El Govern confia que aquest arranjament estigui en funcionament una vegada acabat el període de transició amb la UE, el 29 de març del 2019.

tracking