SEGRE

POLÍTICA ACORDS

May convenç els seus ministres per defensar el pla d’un Brexit “suau”

Preveu una zona de lliure comerç i un espai duaner “combinat” || Corbyn demana que la primera ministra convoqui eleccions si no s’aprova el projecte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va aconseguir divendres l’aval del seu govern per al pla per a un Brexit “suau”. Després d’una llarga reunió a la seua residència de camp, Chequers, May i els membres de l’executiu han avalat un pla comercial sobre el Brexit que preveu una zona de lliure comerç amb la Unió Europea per a béns i un espai duaner “combinat”. D’acord amb aquest model, el Regne Unit aplicaria aranzels i polítiques comercials pròpies per als productes destinats per al país, mentre que establiria impostos equivalents a la Unió Europea per als que es dirigeixin als països membres. D’aquesta manera, el govern de May confia que el Regne Unit podrà imposar els seus propis aranzels amb la resta del món sense establir una frontera dura, resolent així la problemàtica per la situació d’Irlanda del Nord. L’acord, que May va definir com a “bo per al país i la UE” implica de facto que Londres mantingui la mateixa regulació per als béns que els seus socis de Brussel·les, també en matèria agrícola.

En aquest sentit, Theresa May va escriure als seus diputats per deixar clar que, després de l’acord assolit pels ministres a Chequers, “s’ha restaurat la responsabilitat col·lectiva” dins de l’Executiu, la qual cosa significa que espera que ningú es desviï a partir d’ara de la línia oficial. El cap de disciplina del Partit Conservador, Julian Smith, va rebre ahir diversos parlamentaris a Downing Street, despatx i residència oficial a Londres de May, i aquesta farà una intervenció avui davant del grup parlamentari tory a la Cambra dels Comuns.

Per la seua part, el líder laborista Jeremy Corbyn va dir que May hauria de convocar eleccions generals si el Parlament no aprova després de l’estiu el seu pla de Brexit. Corbyn va avançar que el seu partit “examinarà amb detall” la proposta acordada pel Govern de crear un mercat comú de béns amb la UE una vegada hagi conclòs el període de transició de 21 mesos posterior al Brexit. Aquesta proposta, que encara ha d’analitzar Brussel·les, formaria part d’un acord més ampli sobre la futura relació bilateral entre aquest país i el bloc, que està previst que se sotmeti a votació al Parlament britànic.

tracking