SEGRE

SUCCESSOS DESENLLAÇ

Rescatats amb èxit i sans quatre dels dotze nens atrapats a la cova de Tailàndia

A l’interior de la gruta queden vuit menors més i un adult || L’operatiu de salvament es va precipitar a causa de la previsió de pluges, que podrien inundar encara més la cavitat en què es van refugiar

El rescat dels atrapats en una cova tailandesa pot tardar mesos

El rescat dels atrapats en una cova tailandesa pot tardar mesosEFE/EJÉRCITO DE TAILANDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis d’emergència van iniciar ahir el rescat dels dotze nens d’un equip de futbol infantil i l’entrenador atrapats a l’interior d’una cova mig inundada al nord de Tailàndia des del passat 23 de juny i que van trobar amb vida dilluns passat. Durant l’operatiu que es va desenvolupar ahir, els bussejadors van aconseguir treure a la superfície quatre menors. Tots ells van ser evacuats a l’Hospital de Chiang Rai, on els esperaven els familiars. Tal com va explicar el governador de la província, Narongsak Osottanakorn, tots van sortir en “perfecte estat de salut”, encara que se’ls va derivar al centre hospitalari per realitzar-los “un examen en profunditat”.

També va assenyalar que el rescat es va haver de paralitzar perquè l’oxigen “s’havia esgotat”. En aquest sentit, va indicar que “hem de col·locar una altra vegada els tancs i sistemes al seu lloc” per reprendre l’operatiu, fet que “suposarà entre deu i vint hores”. Així les coses, el governador regional es va felicitar perquè “la missió està sent més exitosa del que ens podíem imaginar”.

Les autoritats van aturar el rescat de deu a vint hores per falta de oxigen i per reposar material

Els primers a sortir de la cova van ser els que, segons el parer dels equips de salvament, presentaven un millor estat de salut per afrontar la travessia. El primer va veure la llum passades dos quarts de sis de la tarda d’ahir, hora local tailandesa. El segon tan sols va tardar deu minuts més a recórrer els quatre quilòmetres que el separaven del món exterior. Els altres dos menors rescatats, tanmateix, van sortir un parell d’hores més tard.

Encara que el plantejament inicial assenyalava que els nens podrien passar mesos a la gruta fins que el nivell de les aigües baixés i poguessin sortir a peu, de la mateixa manera que hi van accedir, el rescat es va precipitar ahir perquè les previsions meteorològiques pronostiquen fortes pluges a la zona a partir de dijous vinent que, malgrat les bombes d’extracció d’aigua que s’hi han instal·lat, podrien fer pujar el nivell de les aigües de l’interior de la caverna i dificultar encara més la situació dels atrapats.

Després de conèixer-se la notícia del rescat de quatre dels atrapats, el president nord-americà, Donald Trump, va aplaudir l’operatiu, executat per “gent molt valenta i capacitada”. A més, va subratllar que “els Estats Units treballen braç a braç amb el Govern de Tailàndia per ajudar que tots els nens surtin de la cova amb seguretat”.

D’altra banda, els pares dels dotze nens van fer pública ahir una carta en la qual demanaven a l’entrenador que no es culpi per l’incident. Així mateix, li agraïen que hagués “cuidat” els petits durant tants dies.

Un pas complicat de quatre quilòmetres en cinc hores

El rescat dels dotze nens i un adult atrapats a la cova tailandesa és altament perillós. Des de la boca de la gruta, els bussejadors professionals necessiten unes cinc hores per recórrer els quatre quilòmetres que els separen de la sala en la qual es van refugiar els atrapats quan va pujar el nivell de les aigües subterrànies. En total, gairebé dos quilòmetres s’han de travessar bussejant, amb visibilitat nul·la i corrents d’aigua. Així mateix, el camí compta amb passos complicats, de setanta centímetres d’ample i no més de quaranta d’alt.

tracking