SEGRE

Torra diu a Sánchez que l'autodeterminació ha de ser sotmesa a vot

Pedro Sánchez, creu que la relació amb el president de Generalitat, Quim Torra, està encarrilada

Sánchez i Torra acorden convocar comissió bilateral Estat-Catalunya

Sánchez i Torra acorden convocar comissió bilateral Estat-CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, creu que la relació amb el president de Generalitat, Quim Torra, està encarrilada i és possible el treball conjunt entre les institucions després de la reunió mantingut aquest matí, però li ha advertit que l'autodeterminació no cap a Espanya. En roda de premsa a la seu del Govern de la Generalitat a Madrid i després de reunir-se a La Moncloa durant gairebé tres hores amb el president del Govern, Pedro Sánchez, Torra ha insistit que qualsevol "solució política" passa per reconèixer l'autodeterminació, "que té el suport del 80 per cent dels catalans".

Aquesta possibilitat de treballar conjuntament ha estat una de les idees a la que s'ha referit en diverses ocasions la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior a aquesta reunió, que ha qualificat d' eficaç, institucional i plena de cortesia". La vicepresidenta ha recordat que venim d'un període de "crisi política" amb Catalunya des de fa diversos anys i que el primer que cal fer és la normalització de relacions amb la Generalitat. "Volem parlar de política social, d'ocupació, de dependència, del Corredor Mediterrani", d'assumptes, ha resumit, que interessen a tots els catalans.

Malgrat aquesta sintonia, ha continuat la vicepresidenta, Sánchez ha traslladat a Torra que sobre el dret d'autodeterminació que defensa "hi ha molt poc a parlar" perquè no està recollit a la Constitució ni a l'Estatut. Per a la vicepresidenta, l'Executiu "té l'obligació" de defensar l'ordre constitucional i, encara que conegui que hi ha "un projecte polític independentista" a Catalunya, ha de fomentar la distensió i el treball conjunt amb les seves autoritats. "A ningú se l'escapa -ha dit- que la situació no és senzilla, que cal resoldre amb intel·ligència, treball i paciència" amb reunions com les d'avui en les que es poden "asseure les bases" per a aquesta distensió.

Sánchez li ha expressat a Torra el seu interès a acudir als actes del primer aniversari dels atemptats a Barcelona i Cambrils el proper mes i que acudirà a les cerimònies, la qual cosa va ser bé acollit pel president català.

Respecte a si pensava perseverar en la via unilateral per aconseguir la independència, Calvo ha considerat que "els fets valen més que qualsevol paraula", amb referència al bon to de la trobada, en el qual "hem parlat i escoltat, el que significa que ens podem trobar sabent que som molt diversos".

tracking