SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

La dimissió de dos ministres redobla la pressió sobre May al Regne Unit

Deixen el gabinet els titulars del Brexit i Exteriors en desacord per la política davant de la UE || La primera ministra podria afrontar una censura en el seu partit

El ministre d’Exteriors, Boris Johnson, abandona Downing Street després del Consell de Ministres.

El ministre d’Exteriors, Boris Johnson, abandona Downing Street després del Consell de Ministres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va assegurar ahir que la seua proposta per al Brexit estableix unes bases de negociació amb Brussel·les “responsables i creïbles”, després de la dimissió de dos dels pesos pesants del gabinet i partidaris de la sortida “dura” de la Unió Europea, que podrien crear un cisma dins del partit conservador. En una compareixença a la Cambra dels Comuns, Theresa May va agrair la “feina” de David Davis al capdavant del ministeri del Brexit i la “passió” de Boris Johnson a la cartera d’Exteriors, càrrecs de què tots dos van dimitir en menys de vint-i-quatre hores.

Davis, fins ara responsable britànic de les negociacions amb Brussel·les, va argumentar que el pla de la primera ministra “concedeix massa i de forma massa senzilla” als socis comunitaris. Pel que fa a Johnson, la cap de Govern va reconèixer la seua “passió” a l’hora de “promoure un Regne Unit global al món davant de la sortida de la UE”.

Theresa May va subratllar en aquest sentit que la proposta per a una futura relació comercial amb la Unió Europea que va posar sobre la taula divendres passat, amb la qual tant Davis com Johnson han estat crítics, va en favor de l’“interès nacional” del Regne Unit. Segons la premier britànica, les dos propostes formulades fins ara per Brussel·les no són acceptables per a Londres, ja que cap primer ministre pot acceptar que se separi Irlanda del Nord de la resta del Regne Unit o que calgui mantenir tot el país dins de la unió duanera.

Per això, va prevenir que llevat que hi hagi un canvi de rumb, existeix una possibilitat real que no hi hagi acord abans del pròxim 29 de març del 2019, data prevista perquè el Brexit es faci efectiu, una cosa per a la qual va assegurar que el seu govern s’està preparant.

Per la seua banda, el líder de l’oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, va afirmar a la sessió parlamentària que les sortides de Davis i Johnson de l’Executiu han obert una “crisi al Govern” conservador.

“Queda clar que aquest Govern no és capaç d’aconseguir un acord que protegeixi l’economia, els llocs de treball i els estàndards de vida” dels britànics, va afirmar Corbyn.

tracking