SEGRE

POLÍTICA

Llarena tanca la instrucció del "procés" i declara en rebel·lió als fugits

El jutge ha acordat la conclusió del sumari de la causa del "procés" respecte dels processats no escapats, a qui dóna quinze dies per a la seua compareixença en el tribunal competent per jutjar-los al Suprem.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Llarena diu que l'acostament de presos és competència del GovernEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Tribunal Supremo Pablo Llarena ha acabat la instrucció de la causa del "procés" i ha declarat en rebel·lió als processats que es troben fugits, inclòs l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que seran investigats en una altra peça separada.

El jutge ha acordat la conclusió del sumari de la causa del "procés" respecte dels processats no escapats, a qui dóna quinze dies per a la seua compareixença en el tribunal competent per jutjar-los al Suprem.

Respecte als que estan fugits de la justícia (Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluis Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel) els declara en rebel·lió i, tal com contempla l’article 842 de la llei processal, se suspèn el curs de la causa respecte a ells, que quedaran en una altra peça separada mentre no es trobin a disposició del jutge. És a dir, com es preveia davant de la fugida de set dels processats, la causa del "procés" no es resoldrà en un sol judici.

El final de la instrucció afecta a 18 dels 25 processats, com l’exvicepresident Oriol Junqueras; els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Dolors Bassa; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i els dirigents sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tots ells processats per delicte de rebel·lió i la major part d’ells per malversació.

Processats per desobediència

Per desobediència, estan processats els que eren membres de la Taula del Parlament (Lluis Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Josep Joan Nuet), a més de Mireia Boya i exconsellers com Meritxell Borràs, Carles Mundó, Santi Vila, també implicats en la malversació.

El jutge ha decidit tancar el sumari i rebutjar la pràctica de noves proves que havien sol·licitat diverses de les defenses i l’acusació que exerceix VOX perquè les considera innecessàries en estimar que són redundants amb altres de ja realitzades o que no permeten aclarir fets que influeixin en la tipificació dels fets o en la participació dels implicats.

Per això, i davant de "la necessària celeritat que imposa la presó preventiva d’alguns dels processats", ha acordat el final de la instrucció.

Entre altres proves, rebutja la declaració com a testimonis d’Artur Mas i Neus Lloveras, o la de l’excap dels Mossos Josep Lluis Trapero o del número dos de Junqueras en el Govern, Josep María Jové.

Actuació policial

Tampoc no accepta incloure les investigacions del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona sobre l’actuació policial durant l’1-O, ja que argumenta que, amb independència que aquest comportament pugui tenir abast penal en un altre procediment, "manca de capacitat per modificar la qualificació i responsabilitat per rebel·lió, sedició, malversació o desobediència" que s’investiga en el Tribunal Suprem.

Ni admet la petició de Puigdemont de reiterar totes les proves realitzades fins que va ser detingut el 25 de març a Alemanya i va passar a formar part del procediment, doncs té a la seua disposició totes les diligències i ha pogut demanar els aclariments concrets o noves diligències que considerés oportunes.

Ara, tanca la instrucció i amb això la seua competència sobre la causa i remet a la sala d’enjudiciament del Suprem tots els recursos que queden pendents de resolució o la decisió sobre els que puguin presentar-se ara.

La causa respecte als processats fugits queda en suspens sense perjudici de les actuacions que puguin realitzar-se en el futur per concloure el procediment, amb la qual cosa el jutge mantindrà les peces a la seua disposició.

tracking