SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez i Torra desglacen relacions sense canviar les postures sobre Catalunya

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, van iniciar ahir el desglaç al coincidir que hi ha marge per treballar en la normalització de relacions i malgrat constatar les seues postures diametralment oposades respecte al dret d’autodeterminació i pactar un referèndum.

Pedro Sánchez i Quim Torra es van saludar amb aquesta encaixada davant dels periodistes a la porta de la Moncloa.

Pedro Sánchez i Quim Torra es van saludar amb aquesta encaixada davant dels periodistes a la porta de la Moncloa.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sánchez i Torra es van reunir durant més de dos hores i mitja al Palau de la Moncloa, trobada sobre la qual el president va fer referència en una compareixença davant els periodistes a la seu de la Generalitat a Madrid, mentre que per part del Govern central ho va fer la vicepresidenta, Carmen Calvo, en la mateixa Moncloa.

Tots dos van reconèixer el bon to de la reunió, que creuen que estableix un precedent de col·laboració futura perquè recalquen que davant d’una crisi política s’han de trobar solucions polítiques.

No hi va haver tanmateix cap atansament entorn del dret d’autodeterminació. Torra va precisar que li havia dit a Sánchez que no renuncia a cap de les fórmules per arribar a la independència i va advertir que l’autodeterminació no passa només per reconèixer que és un problema polític, sinó que és una cosa “que s’ha de votar” ja que compta amb el suport “del 80 per cent dels catalans”.

A més, li va exigir que s’acabi “l’ofensiva judicial i política contra l’independentisme” i li va reclamar que posi fi a “la persecució de les idees”. Calvo havia ressaltat uns minuts abans que Sánchez li havia deixat clar que no hi ha presos polítics a Espanya i que el Govern central no pot interferir en les decisions dels jutges. Pel que fa al referèndum, va afirmar que “hi ha molt poc a parlar”. Segons la vicepresidenta, l’Executiu central “té l’obligació” de defensar l’ordre constitucional i, encara que conegui que hi ha “un projecte polític independentista” a Catalunya, ha de fomentar la distensió i el treball conjunt amb les autoritats.

Quim Torra va agrair a Pedro Sánchez que, malgrat el desacord, ahir poguessin “parlar de tot”, inclosa l’autodeterminació, i va demanar “intel·ligència col·lectiva” per tal d’arribar a acords. No va veure en Sánchez “una proposta o alternativa” per a Catalunya més enllà del concepte d’un Estat plurinacional.

Des de les dos parts es van fer apel·lacions a la possibilitat d’una tasca comuna per rebaixar la crisi política.

“Volem parlar de política social, d’ocupació, de dependència, del Corredor Mediterrani”, d’assumptes, va resumir la vicepresidenta del Govern central, que interessen tots els catalans.

A més, el Govern de Pedro Sánchez està disposat a aixecar els vetos interposats per l’anterior Executiu de Mariano Rajoy davant del Tribunal Constitucional per diferents lleis aprovades al Parlament de Catalunya sobre la pobresa energètica, el canvi climàtic i la universalització de la sanitat.

Pedro Sánchez i Quim Torra es van saludar amb aquesta encaixada davant dels periodistes a la porta de la Moncloa.

Pedro Sánchez i Quim Torra es van saludar amb aquesta encaixada davant dels periodistes a la porta de la Moncloa.GENERALITAT

tracking