SEGRE

POLÍTICA

El Govern preveu compensar els qui van veure els seus béns confiscats en el franquisme

No només a persones físiques, sinó també a ens jurídics com organismes, associacions i sindicats que van ser il·legalitzats en la dictadura

El Govern preveu compensar els qui van veure els seus béns confiscats en el franquisme

El Govern preveu compensar els qui van veure els seus béns confiscats en el franquismeEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat avui que en la reforma de la Llei de Memòria Històrica que vol aprovar el Govern està previst un procediment pel qual les persones que van veure els seus béns confiscats pel franquisme podran sol·licitar una "compensació pecuniària".

Aquest és un dels aspectes de la llei de l’any 2007 que vol canviar l’executiu socialista, una compensació que la podrien demanar tant el titular dels béns com els seus hereus, en el cas que l’amo hagués mort, segons ha concretat la ministra en la seua compareixença en el Congrés per explicar les seues línies d’actuació.

Prim ha fet aquest anunci en resposta al diputat del PNB Mikel Legarda, que li ha preguntat si el Govern preveu algun tipus d’indemnització per les expropiacions de béns del franquisme.

Segons ha explicat Efe Legarda, de tirar endavant la reforma aquesta mesura hauria d’afectar no només persones físiques, sinó també ens jurídics com organismes, associacions i sindicats que van ser il·legalitzats en la dictadura i van patir l’expropiació dels seus béns.

Prim ha avançat avui en el Congrés que el Govern vol impulsar una reforma "integral" d’aquesta llei per declarar la nul·litat de les sentències dels jutjats d’excepció franquistes i impulsar des del públic les exhumacions, mentre estudiarà la il·legalització d’associacions que facin apologia del franquisme.

Segons ha assenyalat, la reforma implicarà també crear una Comissió de la Veritat i es preveu a més donar un nou significat a la Vall dels Caídos traslladant les restes de Francisco Franco, retirar la simbologia d’exaltació de la guerra i el franquisme amb sancions per a qui l’incompleixi, reforçar l’accés a arxius i reobrir l’Oficina de Suport a les Víctimes del Franquisme.

tracking