SEGRE

PAÍS BASC POLÍTICA

Mor el polèmic bisbe de Sant Sebastià, José María Setién

Se li retreia la seua condescendència amb els membres d’ETA

José María Setién.

José María Setién.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbe emèrit de Sant Sebastià, José María Setién, va morir ahir a la mateixa localitat, després d’haver patit un ictus diumenge. Setién, nascut a Hernani (Guipúscoa) el 1928, va ser bisbe de Sant Sebastià entre el 1979 i principis del 2000, quan va ser substituït per Juan María Uriarte i aquest, l’any 2010, per José Ignacio Munilla, actual prelat de la diòcesi donostiarra. El prelat es va significar en vida per la seua polèmica actuació, ja que va ser acusat de ser més a prop dels membres de la banda terrorista ETA que de les víctimes del terrorisme. De fet, en alguna ocasió va arribar a qualificar de “revolucionaris” els etarres.

Autoritats basques com el lehendakari, Iñigo Urkullu, el diputat general de Guipúscoa, Markel Olano, i l’alcalde donostiarra, Eneko Goia, van enaltir el bisbe emèrit de Sant Sebastià.

Per la seua part, el president del PP basc, Alfonso Alonso, va assenyalar que Setién va ser “una figura històrica que va marcar una etapa” a l’església basca per la seua posició davant d’ETA. “No és el dia d’incidir en les crítiques, però segons la meua opinió li va faltar comprensió cap a les víctimes del terrorisme”, va indicar Alonso, que no obstant va posar en relleu l’esforç del religiós mort per “mantenir viva l’església a Euskadi”. Per la seua part, Consuelo Ordóñez, germana del tinent alcalde de Sant Sebastià assassinat per ETA Gregorio Ordóñez, va recordar al seu compte de Twitter que la primera entrevista que va fer el seu germà per a un diari, just acabada la carrera, va ser anar al bisbe Setién i va durar “un minut”.

“La seua primera pregunta va ser: creu vostè en Déu? Li va assenyalar la porta”, descriu el tuit d’Ordóñez.

tracking