SEGRE

POLÍTICA MIGRATÒRIA

El Suprem condemna Espanya per no tramitar els asils assignats

La quota establerta per la UE va ser de 19.449 persones i sols es va complir el 12,85%

Operació de Salvament Marítim de nou homes i una dona ahir a prop de Tarifa.

Operació de Salvament Marítim de nou homes i una dona ahir a prop de Tarifa.SALVAMENTO MARÍTIMO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha condemnat l’Estat espanyol per incomplir parcialment les obligacions administratives de tramitació de sol·licituds d’asil de refugiats procedents de Grècia i Itàlia establertes per la Unió Europea i per les quals es va assignar a Espanya una quota de 19.449 persones durant dos anys, encara que només va tramitar un 12,85 per cent. Es tracta de la primera vegada que un tribunal nacional europeu condemna un estat de la UE per aquest assumpte.

L’alt tribunal considera que les decisions comunitàries incomplertes eren de caràcter vinculant i obligatori. Per això, l’incompliment implica “la condemna de l’Estat espanyol a continuar la tramitació” en els termes previstos pel Consell de la Unió Europea. Això vol dir que el Govern de Pedro Sánchez haurà de tramitar el 87 per cent de sol·licituds que van quedar pendents d’estudi, la qual cosa no vol dir que això comporti l’assignació d’asil a aquests refugiats.

La Sala estima de forma parcial el recurs contenciós administratiu plantejat per l’Associació de Suport a Stop Mare Nostrum contra la desestimació, per silenci administratiu, de la sol·licitud formulada el 21 d’abril del 2017 davant del Govern de Mariano Rajoy. Per la seua part, l’advocat de l’Estat es va oposar a aquesta pretensió, que considerava faltada de fonament, i va posar de manifest que Espanya estava realitzant les gestions necessàries per resituar els que ja els havien estat assignats, però que el procediment era laboriós perquè s’havia de verificar si totes les persones de la quota complien les condicions precises per a la seua consideració com a asilades.

El Govern central descarta una regularització d’immigrants

La secretària d’Estat per a les Migracions, Consuelo Rumí, va assegurar ahir que el Govern de Pedro Sánchez no contempla fer un procés de regularització com el que hi va haver sota el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, mentre que va recalcar que l’Executiu socialista va deixar “vies obertes” perquè els immigrants poguessin quedar-se a Espanya “de manera legal”. D’altra banda, Salvament Marítim va rescatar al llarg del matí d’ahir 47 immigrants a bord de dos pasteres a l’Estret.

tracking