SEGRE

CIMERA DEFENSA

Sánchez demana valorar, a part de la despesa, altres aportacions a l'OTAN

El Govern espanyol diu que no pot destinar “ni ara ni a mitjà termini” el 2% a Defensa, com exigeix Trump || Pactes per ser “més forts” malgrat els “desacords”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, saluda Donald Trump, ahir.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, saluda Donald Trump, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va explicar ahir, a l’arribada a la cimera de l’OTAN a Brussel·les, que “comprèn que els Estats Units exigeixin un esforç més gran en el pressupost de defensa” a la resta de membres de l’aliança militar. Tanmateix, va puntualitzar que, “per ser justos, cal ser conscients que l’estem augmentant” i va posar èmfasi en les inversions d’Espanya en equipament i la seua contribució a les missions internacionals.

En aquesta línia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, que també es va desplaçar a la capital comunitària, va admetre que l’Estat no pot destinar “ni ara ni a mitjà termini” el 2% a despesa militar, tal com havia exigit el president nord-americà, Donald Trump. El 2018, s’espera que Espanya destini un 0,93% a aquesta partida, mentre que l’any passat l’aportació es va situar lleugerament per sota, en el 0,9%.

La cancellera assegura que la seua política no depèn del gas rus i nega ingerències del Kremlin

Així, l’inquilí de la Casa Blanca va plantejar ahir als seus aliats militars doblar l’objectiu de despesa en Defensa, del 2% al 4% per al 2024. No obstant, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va desautoritzar Trump i va subratllar que l’objectiu de despesa militar continua sent arribar al 2% del PIB de cada país membre d’aquí a sis anys.

El mateix Stoltenberg va assumir ahir els “desacords” entre els membres de l’aliança Atlàntica en la primera jornada de la cimera. Tanmateix, va destacar que “el més important és que hem adoptat decisions que impulsen aquesta aliança i ens fan més forts”.

Trump diu que Rússia domina Merkel amb el gas

El president nord-americà, Donald Trump, va assegurar ahir que Alemanya està “totalment controlada” pel Kremlin a causa de la seua dependència energètica del gas rus. En aquest sentit, va lamentar que el país liderat per Angela Merkel obtindrà “entre el 60 i el 70%” de la seua energia a través d’un nou gasoducte procedent de Rússia. Trump va criticar que, mentre el seu país contribueix econòmicament a la defensa militar d’Europa, Alemanya i altres països del vell continent estan pagant “milions i milions de dòlars” a l’administració de Vladímir Putin a canvi de gas, una cosa que, per al líder dels Estats Units, és “molt negativa per a l’OTAN”.

tracking