SEGRE

POLÍTICA REACCIONS

Torra no demanarà a cap diputat que deixi la seua acta per la suspensió del jutge Llarena

Denuncia l’“atac directe” del magistrat del Suprem al Parlament || JxCat busca un front ampli contra el cessament que inclogui CatComú i PSC, mentre que Arrimadas i Albiol demanen acatar la interlocutòria

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la sessió de control al Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la sessió de control al Parlament.GOVERN DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir que no demanarà a cap dels sis diputats suspesos pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que deixin el seu escó al Parlament. Durant la visita a Edimburg, en la qual es va reunir amb la consellera cessada d’Educació, Clara Ponsatí, i amb la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, Torra va qualificar d’“indecent” l’“atac directe” de Llarena a la sobirania del legislatiu català. Així, es va mostrar convençut que la Cambra respondrà “de forma col·lectiva” contra aquesta nova constatació que “la separació de poders a Espanya és un mite”.

Per la seua part, la portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, va recordar que, segons el reglament del Parlament, “només el ple té la competència per suspendre els diputats”, alhora que va convidar tots els grups independentistes, els comuns i el PSC a fer front a la decisió de Llarena. En la mateixa línia, la diputada d’ERC Anna Caula va acusar el magistrat d’“efectuar una interpretació creativa d’uns fets que no han succeït” i va subratllar que “veiem de nou com l’Estat ataca la democràcia”.

Des de la CUP, el diputat Carles Riera va reiterar que tots els diputats suspesos han de “mantenir-se en el càrrec”. Riera, que va preguntar-se “en quin lloc s’és vist que un jutge pugui modificar la sobirania d’un parlament”, també va assenyalar que des de la seua formació “actuarà en conseqüència” si el Govern opta per un “diàleg autonomista”.

El president titlla el cessament d’“indecent” i creu que la Cambra respondrà “col·lectivament”

Al contrari, el líder del PSC, Miquel Iceta, va defensar que “les resolucions judicials s’han de complir” i va rebutjar sotmetre la suspensió a votació en el ple. “Les decisions dels tribunals no es voten als parlaments”, va remarcar.

En aquest sentit, la número 1 de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va dir que seria “el súmmum” que el Parlament fos el que decidís si se suspèn o no els parlamentaris. Igualment, el president del PP català, Xavier García Albiol, va incidir que el Parlament “està sotmès al control dels tribunals” i va demanar que els lletrats es pronunciïn sobre la suspensió dels diferents diputats.

Els consellers cessats Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull van ingressar ahir a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, després de dos dies de viatge des de la presó madrilenya d’Estremera. A primera hora, van sortir del penal aragonès de Zuera direcció a Can Brians II, centre en el qual es va efectuar el canvi de custòdia de la Guàrdia Civil als Mossos d’Esquadra. Així, van ser agents de la policia catalana qui els van acompanyar els últims quilòmetres del periple fins a Lledoners. A la seua arribada, unes 100 persones, convocades pel CDR de la Catalunya Central, els van donar “la benvinguda” amb crits a favor de la seua excarceració. A la tarda, van rebre la visita del vicepresident Pere Aragonès i del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Està previst que el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha tornat d’Escòcia després de firmar amb la seua homòloga, Nicola Sturgeon, la declaració d’Edimburg, que prioritza el referèndum com a eina per resoldre el conflicte català, acudeixi avui a Lledoners.

Per la seua part, l’ANC, Òmnium i l’Associació Catalana pels Drets Civils van congregar centenars de persones a la part posterior de la presó, ja que facilita que les proclames s’escoltin des de dins, per insistir en la innocència dels empresonats. “No han comès cap delicte, només van permetre que tots votéssim”, va destacar la líder de l’ANC, Elisenda Paluzie. Per la seua part, el número 2 d’Òmnium, Marcel Mauri, va demanar a la Fiscalia que retiri les seues acusacions contra els polítics encausats “immediatament”.

tracking