SEGRE

POLÈMICA MONARQUIA

Corinna assegura que Joan Carleses va acollir a l'amnistia fiscal

La princesa afirma que el rei emèrit tenia comptes a Suïssa a nom del seu cosí i del seu advocat Canonica || El Govern minimitza la importància de les cintes

Imatge d’arxiu del rei emèrit Joan Carles I.

Imatge d’arxiu del rei emèrit Joan Carles I.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La princesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein va suggerir que el monarca emèrit Joan Carles I disposa de comptes a Suïssa i que es va acollir a l’amnistia fiscal de l’exministre Cristóbal Montoro el 2012. OKDiario va fer públic l’enregistrament dimecres passat, en què l’empresària alemanya explicava aquests fets a l’excomissari José Manuel Villarejo i a l’expresident de Telefónica Juan Villalonga. En aquest, la dona també va explicar que dos dels comptes a Suïssa del rei emèrit van ser posats a nom d’Álvaro Orleans de Borbón, cosí llunyà del monarca i resident a Mònaco, i Dante Canonica, advocat de Joan Carles. Els dos van fer de testaferros, o substituts del rei, per ocultar els comptes i el patrimoni que s’havia acumulat durant anys. Corinna també va explicar a la cinta que el rei pagava els seus viatges amb diners d’aquests comptes suïssos. L’amnistia de Montoro permetia que els acollits poguessin ser perdonats de frau abonant un 10% de la quantitat total defraudada. El juny del 2017, el Tribunal Constitucional espanyol anul·lava l’amnistia.

Reaccions polítiques

Aquestes declaracions han suscitat una sèrie de reaccions dels membres del Congrés. En concret, el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, va denunciar ahir el “silenci” de Govern i Casa Reial i assegura que el CNI i la Policia “sabien el que estava passant”. Garzón també va afirmar que el seu grup parlamentari, Units Podem, demanarà una comissió d’investigació sobre les activitats de Joan Carles I, en la qual sol·licitaran les declaracions del monarca emèrit.

D’altra banda, el responsable de Moviments Socials de Podem, Rafael Mayoral, i el diputat d’En Comú Podem Joan Mena van animar la resta de partits a impulsar junts aquesta investigació. De moment els nou diputats del PDeCAT, els quatre de Compromís i els dos d’EH Bildu al Congrés s’han unit a la sol·licitud. Per la seua part, la ministra portaveu del Govern, Isabel Celaá, va afirmar ahir que l’Executiu no presta cap consideració a les declaracions de Corinna perquè “són enregistraments antics” i “afortunadament no afecten” l’actual rei, Felip VI.

tracking