SEGRE

POLÍTICA

El jutge imputa la Interventora de Generalitat que va negar la despesa pública en l'1-O

En entendre que ha tractat de "impedir" que es conegui el cost públic de la consulta

El jutge imputa la Interventora de Generalitat que va negar la despesa pública en l'1-O

El jutge imputa la Interventora de Generalitat que va negar la despesa pública en l'1-OEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge que indaga els preparatius del referèndum ha citat a declarar com investigada a Rosa Vidal, la Interventora General de la Generalitat que va certificar que el Govern no havia gastat ni un euro en l’1-O, en entendre que ha provat d’"impedir" que es conegui el cost públic de la consulta.

En una providència, el titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona cita a declarar per al pròxim 24 de juliol a Rosa Vidal, al costat de Montserrat Vidal, responsable de l’àrea de processos electorals i consultes populars de la Generalitat, i a la secretària general de Governació, Meritxell Masó, entre altres.

El jutge ha imputat la Interventora General després que aquesta contestés als requeriments remesos per Hisenda que en cap Departament no constaven despeses de preparació o execució del referèndum, una afirmació que per al magistrat és contrària a "les més elementals regles de la lògica".

El paper de Vidal estava en el punt de mira del jutge després que aquest rebés un anònim que l’instava a rastrejar les autoritzacions de contractes i pagaments efectuades per la investigada i que Hisenda li advertís de què la interventora no havia respost al seu requeriment d’informació de les despeses del Govern per a l’1-O.

A aquestes advertències se suma un informe de la Guàrdia Civil que alerta que la interventora general no va activar cap procediment per denunciar un intent fraudulent de l’empresa postal Unipost -que suposadament s’anava a encarregar de les trameses postals vinculades a l’1-O-, per cobrar almenys una factura de 238.965 euros a la Generalitat per despeses vinculades a l’1-O.

Per seguir el rastre de les despeses de l’1-O, el jutge va autoritzar la Guàrdia Civil a accedir al fitxer de la Comissió per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) per rastrejar els comptes dels investigats pels preparatius del referèndum.

En una interlocutòria en què desestima una vegada més els recursos dels investigats contra aquesta línia d’investigació, el jutge defensa la necessitat d’anar al SEPBLAC i retreu a la interventora que pretengui que el material i les despeses de personal vinculades a la consulta s’imputin "a ignorades maneres de pagament, donacions o contribucions, ja sigui de particulars, d’empreses o d’institucions."

A més, afegeix el jutge, si aquest fos el cas, la interventora "hauria d’haver facilitat un llistat comprensiu dels donants i contribuents amb les seues respectives quanties".

"És per això que no havent-se facilitat cap informació justificativa de les despeses generades per la consulta, abans al contrari provant d’impedir el coneixement de la mateixa i davant de l’existència d’evidències sobre la realitat i de la despesa i la utilització de fons públics, s’hagi d’anar a altres mitjans d’investigació (...)", afirma el jutge en la seua interlocutòria.

Rosa Vidal figura entre els càrrecs públics de la Generalitat que el Tribunal Constitucional va advertir, el passat 13 de setembre, de la seua obligació d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la suspensió de l’1-O, segons la documentació que l’alt tribunal ha remès el jutge d’instrucció.

tracking