SEGRE

PANORAMA

Els lletrats proposen la delegació del vot dels diputats suspesos

Els cinc polítics amb escó empresonats demanen canviar la presó per l’arrest domiciliari || El Govern descarta demanar a la fiscalia que rebaixi les acusacions

326508_1.jpg

326508_1.jpgLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els lletrats del Parlament proposen com a solució per no alterar les majories que hi ha a la cambra que els diputats suspesos pel Tribunal Suprem puguin delegar el vot i la capacitat de subscriure iniciatives parlamentàries en altres diputats del seu grup que adquiririen la condició de “substituts”. A l’informe elaborat pels lletrats, aquests defensen que es garanteixi el vot dels sis diputats suspesos pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena amb “una substitució temporal per part d’un diputat del mateix grup parlamentari”.

La solució proposada per part dels serveis jurídics del Parlament no exclou que les defenses dels diputats afectats per la suspensió presentin un recurs contra l’aplicació de l’article 384 bis del Codi Penal, tal com ja van fer ahir. La Mesa havia sol·licitat aquest informe perquè els serveis jurídics es pronunciessin sobre la suspensió dels diputats acusats de rebel·lió, que són Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Sànchez.

Junqueras i Romeva plantegen dur un braçalet i Rull, Turull i Sànchez ofereixen el seu patrimoni

Segons assenyalen els lletrats, els diputats que adquireixin la condició de “substituts” dels que estan suspesos temporalment pel jutge Llarena poden permetre a aquests últims “exercir el dret al vot, així com subscriure les iniciatives parlamentàries pertinents”.

A l’informe s’inclou que els diputats suspesos mantinguin l’acta, que no s’alterin les majories parlamentàries existents a la cambra i que es garanteixi “l’efectivitat real dels acords als quals s’arriba al ple del Parlament”.

Els lletrats expressen dubtes pel que fa a la suspensió de diputats acusats de rebel·lió en aplicació de l’article 384 bis, ja que entenen que es tracta d’una mesura que està pensada per a “persones vinculades a grups terroristes”.

En tot cas, conclouen els lletrats, “correspon a la Mesa l’adopció dels acords pertinents, com a òrgan facultat per resoldre els dubtes o llacunes reglamentàries”.

Paral·lelament, les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, els cinc diputats que es troben empresonats al centre penitenciari de Lledoners, han plantejat al Tribunal Suprem l’arrest domiciliari com a alternativa a la presó.

En aquest sentit, els advocats dels cinc recorden que els tribunals d’altres països han deixat en llibertat els líders sobiranistes i, en canvi, el Tribunal Suprem ha empresonat aquells que sí que s’han personat davant del jutge Llarena.

Així mateix, Oriol Junqueras i Raül Romeva han demanat al Tribunal Suprem que els deixin en llibertat, si fos necessari portant un braçalet telemàtic, al·legant que el Govern català està actuant “amb normalitat” i que si l’excarceren no podran “incidir” en actuacions de la Generalitat “que poguessin remotament assimilar-se als fets pels quals ha estat processat”. Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez ofereixen tot el patrimoni com a fiança.

Per la seua banda, el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, va deixar ahir clar que el Govern central no demanarà a la Fiscalia que cessi la investigació del desafiament independentista perquè deixi de ser una causa judicial perquè “seria un escàndol per a la independència del fiscal”.

326508_2.jpg

326508_2.jpgLLEONARD DELSHAMS

tracking