SEGRE

POLÍTICA

Qui són els compromissaris del PP i per què és una qüestió d''alt secret'?

Els equips de Casado i Santamaría s’escarrassen aquests dies per conèixer amb quants suports comptaran dissabte i hi ha una autèntica guerra de xifres sobre això

Pablo Casado i Soraya Sáenz de Santamaría, amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, al centre.

Pablo Casado i Soraya Sáenz de Santamaría, amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, al centre.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són 3.082, vénen de tota Espanya i aquests dies els seus telèfons treuen fum. La resta de l’any són càrrecs i militants del partit però aquest dissabte els compromissaris seran els protagonistes perquè la gran incògnita és qui elegiran per succeir Rajoy i el seu vot és 'alt secret’ fins i tot dins del PP. Tant que, per primera vegada, el partit ha decidit establir cabines i sobres per posar les paperetes. Tot per garantir la privacitat d’aquesta votació en la qual, a diferència d’anteriors congressos nacionals, no hi ha un sol candidat per liderar el partit sinó dos: Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado.

Els equips d’ambdós s’afanen aquests dies per conèixer amb quants suports comptaran dissabte i hi ha una autèntica guerra de xifres sobre això. Però les dos candidatures són conscients que cada compromissari elegirà la papereta que vulgui i mai no arribarà a saber-se qui ha votat a qui, com tampoc no se sabrà de quin territori ve cada suport, en un sistema que ha distribuït les 25 taules de votació per ordre alfabètic i no per circumscripcions.

La primera fase

En la primera fase, celebrada el passat 5 de juliol i en la qual van votar els militants, els dos candidats que es juguen ara el lideratge van poder comprovar els vots que comptaven en cada lloc. Així, de les sis comunitats amb més percentatge de compromissaris, la candidatura de Sáenz de Santamaría va guanyar en tres: Andalusia, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó. En una altra d’elles, Madrid, el vencedor va ser Casado, i les altres dos -Castella-la Manxa i Galícia- van donar el seu suport majoritari a María Dolores de Cospedal, que ha quedat fora de la competició. Després del suport públic que la secretària general ha donat a Casado, el candidat confia que els seus partidaris el votin en bloc mentre els de Sáenz de Santamaría rebutgen aquesta tesi i compten amb recuperar també molts vots de Cospedal. 

Contacte personalitzat

En qualsevol cas ambdós equips asseguren estar contactant amb els compromissaris un a un. Saben que equiparar l’elecció dels militants a què puguin fer els compromissaris és un càlcul molt arriscat, a part que per al congrés extraordinari el pes del repartiment territorial pot quedar diluït per un altre tipus d’interessos més personals. I és que el nombre de compromissaris que té algun càrrec en el partit o ostenta alguna responsabilitat pública pot arribar als 2.000, segons fonts del PP. Aquests són els que més han de perdre en el cas de quedar del costat de la candidatura perdedora i aquest serà un dels condicionants del seu vot.

les previsions

L’equip de Sáenz de Santamaría creu que compta amb el suport del 60 per cent dels compromissaris, uns 1.850, mentre que per part de Casado asseguren que tenen el 68 per cent, un total de 2.100. Així que els comptes no quadren i això sense comptar amb els que encara es troben indecisos. A més, una cosa és el que un compromissari diu que votarà i una altra de diferent quina serà la papereta que introduirà al sobre. El sentit del vot pot canviar en l’últim moment, i tenen de temps fins dissabte a les 11 del matí quan s’iniciïn les votacions.

Una jornada intensa

A dos quarts de deu del matí d’aquell dia els compromissaris tindran l’oportunitat d’escoltar la presentació de les dos candidatures, per si encara queda algun indecís. Després, votaran a dos urnes diferents i amb paperetes de dos colors, una per a la llista al Comitè Executiu, que va encapçalada pel candidat a liderar el partit, i una altra per elegir els membres de la Junta Directiva.

Els compromissaris són la representació dels afiliats en els congressos del partit però fins el moment el seu paper s’havia limitat a ratificar al candidat únic i el seu equip de direcció, i debatre i presentar esmenes als diferents informes que s’analitzaven en aquestes trobades.

Amb el nou sistema d’elecció a dos voltes que el PP estrena ara per elegir el seu líder nacional s’han convertit en protagonistes del procés, una vegada que els militants ja han tingut la seua estrena com a votants en la primera volta.

Quants són?

La majoria dels compromissaris han estat elegits pels mateixos militants en aquesta votació, però també hi ha un número significatiu, un total de 522, que són nats i no electes. És a dir, el 17 % del total, els que conformen els membres de la Junta Directiva Nacional. Aquest òrgan, el màxim entre congressos, el componen el Comité Ejecutivo Nacional -la cúpula, els responsables d’àrea i els barons- més diputats, senadors i altres membres nats com alcaldes. El repartiment del nombre de compromissaris que correspon elegir a cada organització territorial es determina en funció dels nivells d’afiliació, així com del percentatge de vots obtinguts en les últimes eleccions. Així que el pes dels militants i els compromissaris d’una circumscripció no té pel qual anar a l’una, ni tampoc el seu sentit de vot. Per això, tot continua obert en aquesta cursa per liderar el PP que segons n’auguren molts viurà la seua nit més llarga divendres vinent, quan calgui esgarrapar fins l’últim suport.

tracking