SEGRE

POLÍTICA GOVERN

Sánchez prohibirà les amnisties fiscals i augmentarà els impostos a les empreses

Aposta per “redissenyar” el de Societats perquè les grans firmes tributin almenys al 15% || Dins de la seua “agenda del canvi”, que inclou l’augment en dos dècimes el dèficit de les autonomies

Pedro Sánchez va rebre ahir dures crítiques al seu programa per part de PP i Ciutadans.

Pedro Sánchez va rebre ahir dures crítiques al seu programa per part de PP i Ciutadans.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, va presentar ahir al Congrés dels Diputats un programa de govern per al que queda de legislatura que va qualificar com l’“agenda del canvi” i en la qual primaran les mesures de caràcter social i inclourà iniciatives com la prohibició de noves amnisties fiscals.

El PDeCAT adverteix el líder del PSOE que la legislatura dependrà en gran manera dels sobiranistes

Sánchez va anar detallant cada una de les seues mesures en un debat en el qual va rebre durs retrets del PP i de Ciutadans, partits que ell va qualificar com “les dretes” volent evidenciar la seua sintonia d’actuació (“tanto monta, monta tanto”, va dir) en contra dels interessos de la majoria d’espanyols.

En el desenvolupament dels eixos d’actuació va avançar l’aprovació d’un avantprojecte de llei de lluita contra el frau que inclourà la prohibició que hi hagi noves amnisties fiscals

Un anunci realitzat després de reconèixer la impossibilitat de publicar els noms dels defraudadors acollits a l’amnistia fiscal realitzada pel Govern de Mariano Rajoy, malgrat que havia promès fer-ho.

En matèria fiscal, va dir que pretén “redissenyar” l’Impost de Societats amb l’objectiu que el tipus efectiu de les grans empreses s’atansi al tipus nominal i fixar una tributació real mínima del 15 per cent per als grans conglomerats empresarials. “D’això se’n diu justícia social i és el que aprovarà i pel que apostarà el nou Govern”, va assegurar Sánchez, durant la seua compareixença davant el ple. Sánchez va recalcar que aquesta revisió no implicarà, en tot cas, pujades d’impostos per a les petites i mitjanes empreses, ni tampoc per als autònoms, als quals va dir que també modificarà la tributació a fi que paguin en funció dels ingressos

També en l’àmbit econòmic va ratificar el nou camí de dèficit públic, que s’incrementa fins al 0,3 per cent el de les comunitats autònomes per a l’any 2019, dos dècimes més del que estava previst inicialment i que representarà 2.400 milions d’euros addicionals per a les autonomies.

Així mateix, va confirmar que el nou sistema fiscal “tindrà en compte l’impacte de les grans companyies tecnològiques que no paguen impostos”, inclourà “figures tributàries” per “desincentivar pràctiques que perjudiquin el medi ambient” i un impost finalista en el sector financer per pagar les pensions. Així doncs, Sánchez va assegurar que aquesta “figura impositiva finalista” estarà “vinculada al sector financer” i servirà per complementar les cotitzacions, com a via d’ingressos a la Seguretat Social, i contribuirà “a sostenir el sistema públic de pensions i la dignitat de les jubilacions de les persones grans”.

A més, va anunciar que impulsarà “durant els pròxims mesos” un “pla de xoc per crear ocupació juvenil”, amb un Estatut del Becari i amb mesures per tal de revisar i promoure els contractes de relleu i de pràctiques.

Pedro Sánchez va subratllar que Catalunya té un Estatut que no va votar i la crisi només es resoldrà votant “un acord”, però no la “ruptura” que plantegen els independentistes mitjançant la celebració d’un referèndum. La situació a Catalunya va ser present a la compareixença de Sánchez davant el ple del Congrés, en què va considerar que el diàleg ha de ser essencial. “Dialogar no és cedir. Dialogar és fer política”, va assegurar davant les crítiques que va rebre arran la reunió que va mantenir amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Reconduir la crisi institucional a Catalunya va insistir que és una prioritat per al seu Govern, i en aquest afany va afirmar que és imprescindible avançar en la garantia de la vigència efectiva del marc estatutari i constitucional.

Després d’aquestes paraules, el portaveu d’ERC, Joan Tardà, va insistir en la defensa d’un referèndum i va lligar que es permeti que el seu grup pugui donar suport a iniciatives de l’Executiu. Va assegurar que si el Govern s’hi continua negant condemnarà els independentistes a tornar a “desobeir”. Sánchez es va mostrar disposat a ser audaç per resoldre la crisi catalana i explorar solucions, malgrat les grans diferències que existeixen entre els partits. Segons el seu parer, l’important no és veure a què es renuncia, sinó a quins acords s’està disposat a arribar en favor de la ciutadania catalana i espanyola.

Al seu torn, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, va advertir Sánchez que l’estabilitat del seu Executiu “dependrà, en gran manera, dels sobiranistes catalans”.

tracking