SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

Diferències en el 'cessament' de Puigdemont desencadenen la guerra a l'independentisme

JxCat qualifica de “línia rogíssima” prescindir del seu número 1, mentre que ERC els acusa de “mentir” i dóna per “trencada” la confiança || Torrent suspèn el ple fins que els grups trobin una solució

El president Torra, de JxCat, i el vicepresident Aragonès, d’ERC, saludant-se, ahir.

El president Torra, de JxCat, i el vicepresident Aragonès, d’ERC, saludant-se, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estratègia unitària de les dos principals formacions independentistes al Parlament, JxCat i ERC, es va esmicolar ahir en mil trossos a causa de les discrepàncies sobre com abordar la suspensió temporal dels sis diputats processats per rebel·lió al Tribunal Suprem.

La Mesa del Parlament, que es va reunir durant més de dos hores i mitja, va ser incapaç de trobar-hi una solució consensuada. Segons fonts parlamentàries, la proposta defensada pel president de la Cambra, el republicà Roger Torrent, que, d’acord amb l’informe dels lletrats, plantejava una substitució temporal dels sis diputats, va comptar amb els vots favorables dels dos representants d’ERC i del del PSC. Tanmateix, el vicepresident primer del legislatiu, Josep Costa, de JxCat, hi va votar en contra, com els diputats de Ciudadanos. Per la seua part, Eusebi Campdepadrós, també de JxCat, es va abstenir. D’aquesta manera, la iniciativa de Torrent no va prosperar i, tot seguit, la Junta de Portaveus va acordar la suspensió del ple.

En aquest sentit, Torrent va advertir que la sessió no es reprendrà fins que les formacions no arribin a un pacte sobre la suspensió dels diputats que no alteri les majories parlamentàries. El principal punt de discordança entre JxCat i ERC va ser la inhabilitació de Carles Puigdemont. Els portaveus de la seua coalició van defensar que, a Alemanya, s’ha rebutjat l’acusació de rebel·lió, amb la qual cosa, al seu parer, n’hi hauria prou perquè continuï com a diputat. El diputat Albert Batet va avisar que JxCat “no acceptarà mai la substitució de Puigdemont”. “És una línia rogíssima”, va subratllar. A més, va assegurar que “teníem un pacte amb ERC que deia que aplicaríem les substitucions als presos, però no als exiliats”. Per la seua banda, el també juntista Eduard Pujol va lamentar que Torrent “s’hagi saltat l’acord” i “prefereixi pactar amb el PSC”. Al seu torn, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va asseverar que JxCat “menteix” perquè no hi havia cap pacte tancat. “Tothom ho sabia”, va assenyalar. Així mateix, va donar per “trencada” la confiança amb els seus socis al Govern, encara que va dir que “lluitarà per tal deresoldre les diferències”.

La suspensió i ajornament sine die del ple del Parlament d’ahir va ser qualificat de “ridícul espantós” de l’independentisme per part de la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas. La portaveu taronja va subratllar que és “intolerable” que es “tanqui” la Cambra i va retreure a JxCat i ERC que Carles Puigdemont “orienti la política del Parlament”. “Ell és el passat”, va remarcar Arrimadas. En la mateixa línia, el seu company de files Carlos Carrizosa va dir que l’enfrontament entre les dos principals forces independentistes constitueix “un altre ridícul del separatisme, que només sap dividir”. A més, va atribuir a “no acatar les resolucions dels jutges” el “tancament” del Parlament. En la mateixa línia, el president dels populars catalans, Xavier García Albiol, va lamentar que JxCat i ERC “utilitzin les institucions al seu aire”. Així mateix, va criticar el PSC per haver donat suport a la proposta dels republicans a la Mesa del Parlament. “Lamentem que els socialistes catalans prioritzin l’estabilitat del Govern de Sánchez en detriment de la defensa de la Constitució a Catalunya”, va manifestar.

Per la seua banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va lamentar estar davant d’una nova “jornada negra” del Parlament a causa que la majoria independentista és “ostatge” de les decisions que pren Carles Puigdemont des d’Alemanya. De la mateixa manera, va culpar Ciutadans i Junts per Catalunya de la suspensió del ple. D’altra banda, el líder de CatComú, Xavier Domènech, va criticar que el poder judicial “s’hagi entremès fins a extrems intolerables” en els assumptes del Parlament, alhora que va subscriure les acusacions d’Iceta a JxCat i Cs de forçar l’ajornament de la sessió.

Des de la CUP, la diputada Maria Sirvent va recordar que acceptar la substitució dels diputats significa ser “còmplices” del Suprem.

tracking