SEGRE

MONARQUIA ESCÀNDOL

PP i PSOE veten que Hisenda doni dades dels comptes del rei emèrit

Basant-se en un informe dels lletrats del Congrés que al·ludeix a la “inviolabilitat” del cap de l’Estat || Després les gravacions a Corinna sobre comissions i Suïssa

L’escàndol ha escatxigat la família reial, a la imatge a la missa de Pasqua a Palma de Mallorca.

L’escàndol ha escatxigat la família reial, a la imatge a la missa de Pasqua a Palma de Mallorca.CASA REAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP i PSOE han tombat a la Mesa del Congrés la sol·licitud d’Units Podem perquè la ministra d’Hisenda, María José Montero, comparegui a la Cambra per parlar de la revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein parlant d’irregularitats fiscals suposadament comeses pel rei emèrit, a causa de la inviolabilitat del cap de l’Estat que el reconeix la Constitució. En unes converses gravades pel comissari José Manuel Villarejo, en presó preventiva per delictes d’organització criminal, suborn i blanqueig de capitals, Corinna revelava que Joan Carles I tenia comptes a Suïssa i cobrava comissions.

Davant d’aquesta informació, Izquierda Unida va registrar al Congrés una sol·licitud perquè la titular d’Hisenda donés compte de “les accions que el ministeri emprendrà a l’hora d’investigar les possibles estructures opaques al fiscal creades pel rei emèrit Joan Carles de Borbó, que inclourien tant comptes a Suïssa a nom del seu cosí Àlvar d’Orleans com la utilització de testaferros com Corinna a l’hora d’ocultar propietats i patrimoni a l’estranger”.

Aquesta petició es va rebutjar a la reunió que la Mesa del Congrés va fer dimarts, segons va explicar la diputada d’Izquierda Unida Eva García Sampere, rebuig que la seua formació atribuïa també a Ciutadans. La formació taronja, tanmateix, va afirmar que es va abstenir a la Mesa.

Al seu informe, assumit pel Partit Popular i el PSOE, els lletrats no consideren procedents les explicacions de Montero perquè la Constitució estableix a l’article 53.6 que “la persona del rei és inviolable” i, per tant, “no està subjecta a responsabilitat”. Així mateix, recorden l’article 65 de la Carta Magna, aquell que fa referència a la lliure distribució que el rei fa de la partida global que rep cada any dels Pressupostos Generals de l’Estat per al sosteniment de la seua família i casa. Així mateix, els serveis jurídics del Congrés recorden el caràcter “reservat” de “les dades, informes o antecedents obtinguts per l’Administració Tributària en l’acompliment de les seues funcions, d’acord amb el s’estableix a l’article 96 de la llei general Tributària.”

tracking