SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

Catalunya planta el Govern central al no anar al Consell de Política Fiscal

Pere Aragonès prefereix negociar en la comissió bilateral || Les comunitats presents demanen a Hisenda abordar la reforma del finançament autonòmic

Les ministres Meritxell Batet i María Jesús Montero van presidir ahir la reunió.

Les ministres Meritxell Batet i María Jesús Montero van presidir ahir la reunió.MONCLOA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va enviar ahir una carta a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la qual explicava que no assistiria a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) perquè prefereix negociar a la comissió bilateral Estat-Generalitat.

En aquesta carta, el vicepresident exposava els motius pels quals no hi hauria cap representant del Govern català a la reunió del CPFF, i expressava que, d’entrada, “ja saps que estem profundament en desacord amb el mecanisme fixat per a la presa de decisions en el si del Consell”. Aquest mecanisme, explicava Aragonès, fa que sigui “poc més que una reunió de tràmit en la qual es notifiquen i oficialitzen les posicions de l’Administració General de l’Estat, lluny de constituir un espai per al consens i el debat productiu”.

“A més –va afegir Aragonès–, la possibilitat que les esmentades posicions es vegin modificades en el transcurs del Consell és remota, ja que la mateixa composició del ple i la majoria reservada al ministeri d’Hisenda permeten vetar qualsevol postura discrepant respecte al plantejament inicial”.

Per la seua banda, diversos governs autonòmics van criticar la postura catalana i van reivindicar que el finançament s’ha de negociar en aquest espai i no en reunions bilaterals. A la reunió que es va celebrar ahir, molts dels consellers que van assistir al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) van reclamar al Govern central que abordi la reforma del finançament autonòmic i van assenyalar la necessitat de disposar de més recursos per destinar-los a polítiques socials.

A l’arribar a la reunió, el conseller d’Hisenda del País Valencià, Vicent Soler, va declarar als mitjans de comunicació que hi ha un canvi d’actitud en el Govern de Pedro Sánchez respecte a l’Executiu de Mariano Rajoy que pot traduir-se en “un diàleg diferent”. A més, moltes de les comunitats autònomes, tret de les governades pel PP, van valorar positivament la proposta de Pedro Sánchez d’ampliar dos dècimes l’objectiu de dèficit de les comunitats de cara al 2019.

tracking