SEGRE

GOVERN ECONOMIA

El Govern eleva un 4,4% el sostre de despesa fins als 125.064 milions

L’Executiu confia que el PP aprovi l’augment de despesa per a les comunitats || Eleva la pensió més d’un 7 per cent a les viudes amb ingressos més baixos

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa després del Consell de Ministres.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa després del Consell de Ministres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir la relaxació dels objectius de dèficit per al període 2018-2021, així com el límit de despesa no financer per al 2019, conegut com a sostre de despesa, que pujarà un 4,4 per cent, fins als 125.064 milions d’euros, segons va anunciar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Amb l’aprovació del sostre de despesa es dóna el tret de sortida per a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat de l’any que ve.

En aquest sentit, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero va destacar que aquest increment del límit de despesa no financer “facilitarà un pressupost expansiu, per garantir una recuperació econòmica justa”. Amb el sostre de despesa, el Govern va donar llum verda al camí d’estabilitat pressupostària per al període 2018-2021, debatuda dijous al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Els nous objectius de dèficit públic seran de l’1,8 per cent del PIB l’any 2019, de l’1,1 per cent el 2020 i del 0,4 per cent el 2021, amb la qual cosa es relaxen els objectius previstos anteriorment (-1,3 per cent el 2019, -0,5 per cent el 2020, i +0,1 per cent el 2021).

Montero va destacar que d’aquest nou camí se’n beneficiaran majoritàriament les comunitats autònomes i la Seguretat Social. En concret, de les cinc dècimes en què s’amplia l’objectiu de dèficit per al 2019, una serà per a l’Administració Central, dos per a les comunitats autònomes i dos més per a la Seguretat Social.

Així mateix, la ministra va advertir el Partit Popular, que dijous va votar en contra d’aquest nou camí al consell de política fiscal i financera, de les conseqüències negatives que tindria que el Senat, on tenen majoria absoluta els populars, no aprovés el nou camí d’estabilitat, ja que tornaria als objectius anteriors.

D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar el reial decret que desenvolupa la pujada de la base reguladora de la pensió de viudetat des del 52 fins al 56 per cent a les persones amb seixanta-cinc o més anys que no percebin cap altra pensió pública. A partir del dia 1 de gener del 2019, la base reguladora d’aquestes pensions pujarà des del 56 fins al 60 per cent.

tracking