SEGRE

PANORAMA

Assassinats 207 activistes mediambientals en 22 països el 2017, segons l'ONG Global Witness

Un alt índex de morts vinculades al sector agrari

Assassinats 207 activistes mediambientals en 22 països el 2017, segons l'ONG Global Witness

Assassinats 207 activistes mediambientals en 22 països el 2017, segons l'ONG Global WitnessEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG Global Witness ha informat avui que 207 activistes mediambientals van ser assassinats a 22 països durant 2017, l’any més sagnant registrat per aquesta organització, amb un alt índex de morts vinculades al sector agrari.

Entre les víctimes figuren líders indígenes, dirigents comunitaris i defensors del medi ambient, els qui són assassinats o sotmesos a amenaces de mort, arrestos, atacs cibernètics, agressions sexuals i demandes judicials.

La xifra final d’assassinats és "probablement molt més alta", ateses les "greus limitacions" que afronten "per avaluar les dades disponibles", segons l’ONG, fundada el 1993.

L’informe de Global Witness, presentat avui a Londres, va constatar que durant l’any passat van augmentar significativament els assassinats relacionats amb l’"agricultura destructiva", que "acapara terres" per a cultius com l’oli de palma, destinats al comerç de "productes de consum" i ús diari.

El document, titulat "A quin preu?", va revelar que el país més perillós per als activistes el 2017 va ser el Brasil, on hi va haver 57 homicidis, seguit per les Filipines, amb 48, mentre que a Mèxic i el Perú van augmentar significativament els assassinats, en passar de tres a 15 i de dos a vuit, respectivament.

El 60 % del total de morts durant l’any passat van passar a Llatinoamèrica i, per primera vegada, el sector agrari va avançar a tot el món al miner per convertir-se en el més sagnant, amb, almenys, 46 assassinats relacionats amb aquesta activitat.

La resistència davant de la caça il·legal també va augmentar la seua perillositat el 2017, quan es va registrar la xifra rècord de 23 assassinats, la majoria d’ells de guardaboscos al continent africà, revela l’informe de Global Witness.

Així mateix, l’ONG va vincular les forces de seguretat dels països afectats amb 53 del total d’homicidis, mentre que "actors no estatals", com bandes criminals, van estar implicats en 90 assassinats.

"Activistes locals estan sent assassinats, mentre els Governs i les empreses donen prioritat a l’obtenció de guanys ràpids sobre la vida humana. Molts dels productes que sorgeixen d’aquest vessament de sang poden trobar-se en els +estantes dels supermercats", va denunciar en un comunicat Ben Leather, responsable de les campanyes de Global Witness.

Va recordar que "els governs, empreses i inversors" tenen l’obligació de "recolzar i protegir" els activistes que es troben en situació de risc, mentre les autoritats s’han d’esforçar per portar davant de la Justícia als responsables dels atacs.

"Però el més important -va dir-, és que poden evitar que aquestes amenaces sorgeixin en primer lloc, escoltant les comunitats locals, respectant els seus drets i assegurant que les empreses operen de manera responsable".

Entre altres, Global Witness ha exposat avui casos com l’assassinat de l’Hernán Bedoya a Colòmbia, que va rebre 14 trets d’un grup paramilitar per manifestar-se contra les plantacions de palma oliera i de plataner "en terres robades a la seua comunitat".

A les Filipines, va prosseguir, l’exèrcit va assassinar el passat any a vuit vilatjans per la seua oposició a una plantació de cafè a les seues terres, mentre que al Brasil, "els atacs violents", amb "matxets i rifles", d’un grup de terratinents van causar ferides greus, incloses les "mutilacions de mans", a 22 membres de la població indígena de Gamela.

"Malgrat les adversitats, la comunitat global de persones defensores del medi ambient i de la Terra no desapareixerà, només s’està enfortint. Convidem als consumidors a què se’ns uneixin en aquesta campanya al costat de les persones defensores, portant la seua lluita als passadissos on es mou el poder i a les sales de juntes de les corporacions," va agregar Leather.

tracking