SEGRE

ECONOMIA DÈFICIT

PP i Cs rebutgen recolzar el PSOE per aprovar el sostre de despesa

Per ara, l’Executiu només compta amb els vots del PNB

Pedro Sánchez va rebre ahir la presidenta andalusa a la Moncloa.

Pedro Sánchez va rebre ahir la presidenta andalusa a la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou president del PP, Pablo Casado, va avançar ahir que el seu partit no donarà suport al sostre de despesa, que implica un increment del 4,4 per cent respecte al del 2018, que es debatrà al Congrés i al Senat pròximament, i que suposa la base per a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2019 ja que Espanya no necessita una “expansió pressupostària”.

En aquesta línia, Casado va assegurar que en l’“entorn internacional” actual, “una possible pujada de tipus i un possible refredament del creixement econòmic podrien debilitar” les perspectives de creixement. “Per tant, cal ser més responsables que mai”, va advertir.

ERC i PDeCAT reconeixen haver rebut trucades per obtenir el seu suport als comptes

Per la seua part, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que el seu partit votarà també en contra del sostre de despesa quan el voti el ple del Congrés, previsiblement divendres vinent, perquè no està d’acord amb la política del Govern de Pedro Sánchez d’“apujar els impostos i disparar la despesa”.

“Sánchez haurà de tirar dels seus socis separatistes i populistes”, va apuntar en al·lusió a Units Podem i als partits nacionalistes i independentistes que van convertir Sánchez en president al recolzar la moció de censura a Rajoy.

El PNB donarà suport a l’acord d’estabilitat pressupostària aprovat pel Govern de Sánchez. D’aquesta forma, els cinc diputats del PNB es converteixen en els primers suports parlamentaris del Govern, a banda del mateix PSOE, per tirar endavant aquests objectius, ja que fins ara cap grup, ni tan sols el seu soci electoral de Nova Canàries, hi ha compromès el seu vot a favor.

Units Podem va avisar ahir el president del Govern que l’augment del sostre de despesa per al 2019 en un 4,4% és “absolutament insuficient”, per la qual cosa segueixen analitzant si hi donaran suport o no a les Corts. El diputat de Podem Rafael Mayoral va reconèixer que la seua formació ha mantingut “alguns contactes” amb el Govern central per parlar del nou camí de dèficit públic però que “no han tingut substància fins ara”. D’altra banda, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, va avançar que la seua formació continua plantejant una abstenció en la votació.

De moment, a part d’Units Podem, l’Executiu s’ha posat en contacte amb ERC i PDeCAT. Tanmateix, en paraules de les dos formacions catalanes, aquests contactes han estat de moment “mínims” amb meres trucades. En un altre ordre de coses, Pedro Sánchez, s’ha compromès a portar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros mensuals per a l’exercici 2020.

tracking