SEGRE

ASTRONOMIA

Descobreixen un llac d'aigua liquida i salada a Mart

Els científics no descarten trobar un "dipòsit biològic"

Descobreixen un llac d'aigua liquida i salada a Mart

Descobreixen un llac d'aigua liquida i salada a Mart

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors italians han anunciat avui que per primera vegada es tenen proves de la presència a Mart d’aigua liquida i salada, en un llac subterrani sota una capa de gel, gràcies als resultats del radar instal·lat a la sonda Mars Express de la Agencia Espacial Europea (AEA).

La investigació, que publica avui Science, ha estat presentada avui a la seu de la Agencia Espacial Italiana (ASI) i va ser qualificada pel seu president, Roberto Battiston, com "la més important dels últims anys".

Per arribar a aquestes conclusions, l’equip d’investigadors italians va obtenir 29 conjunts de mostres del radar, amb les quals es va mapar una àrea que mostrava un canvi molt pronunciat a 1,5 quilòmetres sota la superfície del gel i que s’estenia uns 20 quilòmetres.

Roberto Orosei, primer investigador d’aquest estudi i responsable científic del radar MARSIS instal·lat a la sonda Mars Expres, va explicar que "es va captar que els ecos procedents de sota d’aquesta zona eren més forts que els ecos de la superfície i que aquesta circumstància es produeix només quan s’observa aigua subglacial com en l’Antàrtida".

Orosei va explicar en declaracions a EFE que s’han necessitat diversos anys per arribar a aquestes conclusions i per a això s’han eliminat una a una qualsevol altra explicació possible fins que es va arribar l’evidència que es tractava d’aigua.

Però a més, l’estudi assegura que es tracta d’aigua salada, ja que és el que permetria que, unit a la pressió de la capa de gel, el llac subterrani romangui líquid malgrat estar a una temperatura d’entre menys 30 i els 70 graus celsius, com succeeix a la Terra.

Per a això es va posar com l’exemple del llac Vostok, el més gran dels gairebé 400 llacs subglacials coneguts de l’Antàrtida, i l’aigua del qual es manté liquida a causa del pes que exerceix la pesada capa de gel.

Els científics no descarten que podria també pensar-se en la possibilitat de trobar un "diposito biològic" ja que està provat que alguns bacteris poden sobreviure a baixes temperatures i sobretot gràcies a les substàncies salines Encara que, afegeix Orosei, poder trobar alguna evidència serà difícil i es necessitarien molts anys ja que s’hauria de perforar. Per a Orosei és un gran inici per seguir analitzant el planeta roig gràcies a la sonda Mars Express, llançada el 2003 amb l’objectiu d’estudiar l’atmosfera marciana, la seua geologia i per buscar rastres d’aigua.

tracking