SEGRE

POLÍTICA

El Congrés rebutja el nomenament de Rosa María Mateo per a RTVE

En no haver-se obtingut la majoria de dos terços necessària per a la seua designació

La veterana Rosa María Mateo va ser un referent a TVE i Antena 3.

La veterana Rosa María Mateo va ser un referent a TVE i Antena 3.RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat avui el nomenament de la periodista Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE, en no haver-se obtingut la majoria de dos terços necessària per a la seua designació.

En no tirar endavant aquest nomenament -amb 168 vots a favor, 117 de nuls i 3 d’en blanc-, la Cambra Baixa celebrarà una segona votació divendres vinent, en la que la candidata seria nomenada si comptés amb una majoria absoluta, tal com estableix el decret llei de renovació urgent i temporal de la radiotelevisió pública.

En cas de repetir-se aquest resultat divendres, Rosa María Mateo tampoc no sortiria elegida en segona votació.

Fonts del PDeCAT -que encara no havia avançat el seu vot- han garantit que han votat a favor, per la qual cosa l’exigu resultat d’avui podria deure’s a les absències en un ple que ja es donava per amortitzat davant de la certesa que no hi hauria una majoria de dos terços.

Aquest matí, el portaveu d’aquest partit al Congrés, Carles Campuzano, ha avançat que hi hauria converses "intenses" entre el Govern i la Generalitat no només per tirar endavant la direcció de RTVE, sinó també per establir la posició respecte al sostre de despesa.

El decret llei no contempla quin seria el següent pas en el cas que la Cambra Baixa no aprovés el nomenament de l’administradora única provisional.

El d’avui ha estat el setè Ple celebrat el juliol per a l’aplicació de l’esmentat decret, després del fracàs la setmana passada de la votació per a la designació dels membres del Consell d’Administració transitori.

El Ple, del qual s’han absentat una vegada més els diputats de Ciudadanos i cinc parlamentaris han emès el seu vot de forma telemàtica, ha consistit únicament en la votació de la candidata, ja que cap portaveu parlamentari no ha pres la paraula.

Aquest mateix matí, abans de la votació, la Diputació Permanent rebutjava la petició del PP perquè comparegués la periodista davant de la Comissió de Nomenaments.

Si resultés elegida divendres vinent, Rosa María Mateo (Burgos, 1942) dirigiria la radiotelevisió pública en solitud, sense consellers.

Segons el decret aprovat al juny, l’administrador provisional únic ostentarà les funcions del Consell i del president de la corporació i s’encarregarà de la seua administració i representació fins que es produeixin els nomenaments dels consellers mitjançant el concurs públic que arrenca demà.

L’aplicació del decret llei per renovar de forma urgent i temporal la cúpula de RTVE ha comportat ja la celebració de set plens el juliol, un mes que no sol tenir activitat parlamentària, per la qual cosa les Corts van haver d’habilitar un calendari extraordinari de sessions.

tracking