SEGRE

GRÈCIA INCENDIS

Els devastadors incendis als voltants d'Atenes han segat almenys 74 vides

La majoria van morir a casa seua, sense temps de reacció, o als seus vehicles mentre intentaven fugir de les flames || Tsipras anuncia tres dies de dol i demana mobilitzar-se per “salvar el salvable”

Diversos bombers proven d’extingir un incendi a Penteli, al nord de la capital de Grècia.

Diversos bombers proven d’extingir un incendi a Penteli, al nord de la capital de Grècia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 74 persones han mort a causa dels incendis que s’han declarat aquesta setmana als voltants d’Atenes (Grècia). A més, almenys 187 persones van resultar ferides, de les quals 81 continuaven hospitalitzades i deu estan greus. Entre els ferits hi ha 23 menors, segons va indicar el cos de protecció civil grec.

La Brigada de Bombers va alertar que el balanç podria continuar augmentant a causa de la gran quantitat de ferits i de les persones desaparegudes, la xifra de les quals encara no es va difondre, segons la cadena grega Skai. Les flames van aparèixer dilluns en un bosc de pins a prop de Kineta, a 50 quilòmetres d’Atenes. El segon es va iniciar poc després a Penteli, al nord de la capital. El foc es va estendre també cap a l’est de la ciutat.

El Govern del primer ministre, Alexis Tsipras, va declarar tres dies de dol oficial per les víctimes i va prometre que “ningú es quedarà sense ajuda”. “Ara és el moment de la unitat i de la solidaritat, no hi pot haver diferències i plantejaments de culpa...

És el moment de la mobilització i de lluitar per salvar el salvable”, va assenyalar Tsipras, que va agrair els múltiples missatges de solidaritat rebuts de tot Europa. La majoria de les víctimes mortals comptades fins al moment van morir a casa seua o als seus vehicles, arrasats perles flames que es van propagar amb summa rapidesa.

Testimonis explicaven als mitjans locals que moltes persones atrapades als seus edificis es van posar fora de perill descendint dels seus balcons amb llençols o amb els tendals que van aconseguir arrancar dels seus ancoratges.

La zona afectada no només és lloc de residència de moltes persones que es desplacen diàriament a Atenes, sinó també destinació de cap de setmana i d’estiueig dels atenesos. Ara per ara es desconeixen les causes d’aquests incendis, freqüents a Grècia a l’estiu, un total de 47 en les últimes 24 hores a tot Grècia, però se sospita que els de la regió de la capital d’Atica podrien haver estat intencionats.

Davant de l’esmentada sospita, la fiscalia ha iniciat ja les primeres investigacions per determinar si són intencionats o almenys provocats per conductes negligents. Malgrat la gran ajuda internacional i el desplegament de centenars de bombers i de nombrosos mitjans terrestres i aeris, els dos grans fronts que assolaven ahir la zona encara no havien pogut extingir-se.

Desenes de persones moren abraçades a pocs metres del mar Un dels moments més dramàtics de la jornada va ser la troballa d’un grup de 24 persones, entre les quals diversos nens, calcinats i abraçats els uns als altres en un descampat situat entre dos complexos d’habitatges a la petita localitat de Mati. Especialment tràgica és la circumstància que el terreny es trobava a tan sols 30 metres del mar, al qual evidentment no van aconseguir arribar per l’avanç ràpid de les flames. Moltes persones van aconseguir salvar-se ficant- se amb bots al mar. Prop de 700 van ser rescatades per la guàrdia costanera a les platges properes al port de Rafina. D’altres, en canvi, van morir ofegades al mar mentre intentaven fugir de les flames, amb vents que en aquell moment van portar les flames cap a la costa. Un menor va morir al caure contra les roques quan intentava salvar-se del foc llançant-se al mar des d’un precipici.

tracking