SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

Puigdemont afirma des d'Alemanya que “no trigaré vint anys a trepitjar terra català”

Quim Torra reactiva el Diplocat i el líder de JxCat posarà en marxa el Consell de la República || Des del seu exili a Bèlgica insta Pedro Sánchez a “correspondre” al suport dels sobiranistes

Carles Puigdemont, ahir a l’arribar a la roda de premsa que va oferir des d’Alemanya.

Carles Puigdemont, ahir a l’arribar a la roda de premsa que va oferir des d’Alemanya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va reactivar ahir el Diplocat, que va voler eliminar el Govern de Mariano Rajoy a través de l’article 155, mentre que Carles Puigdemont va anunciar que posarà en marxa des de Bèlgica el Consell de la República i va donar per segur que “no trigaré 20 anys a trepitjar terra català”.

Torra va presidir ahir a la tarda la primera reunió del patronat del Diplocat, amb la participació de 21 patrons d’institucions, després que el 12 de juny passat el Govern acordés frenar el procés de dissolució que havia iniciat l’anterior Govern. Ahir van pactar-ne no només l’activació sinó potenciar-lo i restituir el personal que va ser acomiadat. Torra va celebrar la “restitució” d’un òrgan “transversal” en què “sempre hem cregut i que ens ajuda a explicar-nos al món”. El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, per la seua part, va dir que la reactivació del Diplocat està “fora de tot dubte”, fins al punt que “no va sortir a la reunió” que va mantenir amb el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell.

Maragall afirma que la reactivació del Diplocat ni es va esmentar en la reunió amb el ministre Borrell Carles Puigdemont tornarà a traslladar la residència a Waterloo aquest mateix cap de setmana

Per la seua part, Carles Puigdemont va oferir una roda de premsa a Berlín, abans de tornar a Bèlgica dissabte, després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena decidís rebutjar la seua entrega a Espanya només pel delicte de malversació i retirés l’euroordre que pesava en contra seu.

Va dir que potser no trepitgi territori espanyol en 20 anys, però està segur que no tardarà aquest temps a trepitjar “terra català”, i va confirmar que el seu objectiu és instal·lar-se de nou a la seua casa de Waterloo per activar l’anomenat Consell de la República. És l’organisme previst en l’acord de govern de JxCat i ERC, amb el qual Puigdemont preveu continuar “internacionalitzant” la causa independentista. Va advertir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha de correspondre al nacionalisme català si vol el seu suport al Congrés. “El senyor (Pedro) Sánchez ha tingut els vots del nostre grup parlamentari per ser elegit, i el que és normal és que algú que rebi els vots, correspongui. Mentre això sigui així no veig cap problema per canviar el sentit de la intenció de vot”, va assegurar.

Així mateix, va qualificar de fake news –notícies falses– totes les informacions que apuntaven a un suport de Rússia al moviment independentista i va subratllar que no hi ha “evidències” sobre això.

Així es va expressar el magistrat de l’alt tribunal durant la seua participació en la taula redona Passat i present de l’associacionisme judicial dels cursos d’estiu d’El Escorial, on va insistir que “mai” ha vist els jutges treballar compromesos en la seua independència. “No crec que el poder judicial sigui corretja de transmissió de cap idea política”, va defensar amb rotunditat Pablo Llarena.

tracking