SEGRE

POLÍTICA EL PROCÉS

El Govern introdueix la situació dels presos i el referèndum en la comissió bilateral

Se celebrarà l’1 d’agost a Barcelona || El Constitucional avala per unanimitat la presó provisional de Rull i Turull, mentre que ERC dóna per recuperada la confiança “tocada” amb JxCat

El president del Govern central, Pedro Sánchez, amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, ahir

El president del Govern central, Pedro Sánchez, amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, ahirEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió bilateral Estat-Generalitat se celebrarà dimecres vinent, 1 d’agost, a Barcelona després de 7 anys sense reunir-se. Malgrat que no està prevista la firma de cap acord, el Govern ha aconseguit introduir en l’extens ordre del dia la reivindicació d’un referèndum pactat amb Madrid, sota l’epígraf de “vies de participació dels ciutadans catalans en les decisions sobre el seu futur polític”.

Així mateix, la Generalitat també posarà sobre la taula la situació dels líders independentistes empresonats i dels que es troben a l’estranger. De fet, el president Quim Torra va rebre ahir els seus familiars al Palau de la Generalitat. En aquest sentit, l’esposa del conseller cessat Josep Rull, Mertixell Lluís, que presideix l’Associació Catalana pels Drets Civils, va instar Torra que treballi per aconseguir la retirada de la causa contra la cúpula del procés en el Tribunal Suprem.

Aquesta trobada es va produir hores després que el Tribunal Constitucional, per unanimitat, avalés la presó provisional del mateix Rull i també del conseller destituït Jordi Turull. Els magistrats van argumentar que la suspensió del seu empresonament preventiu equivaldria a un “atorgament anticipat de l’empara” abans que es resolgui sobre el fons dels delictes pels quals han estat processats.

ERC estaria disposada a investir Puigdemont al Parlament “si fos un escenari possible”

D’altra banda, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va assegurar que la seua formació ja ha refet “la confiança que va quedar tocada” amb JxCat. Així mateix, va explicar que l’independentisme necessita ser transversal, alhora que va manifestar que, si tots els partits s’integressin a la Crida impulsada per Carles Puigdemont, s’aniria en sentit contrari, cap a la uniformitat. Sabrià també va assenyalar que ERC “no posaria cap impediment” per investir Puigdemont al Parlament “si fos un escenari possible”.

En un altre ordre de coses, el vicepresident, Pere Aragonès, va subratllar el creixement “equilibrat i estable” de l’economia catalana el 2017. En aquest sentit, va posar èmfasi que “les previsions catastrofistes d’alguns han quedat totalment desmentides”.

Sánchez refreda l’avenç electoral i es proposa governar dos anys

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va tancar ahir la porta a un possible avenç electoral i va confirmar la seua voluntat de mantenir-se al poder fins al 2020. En una compareixença conjunta amb el president francès, Emmanuel Macron, després de la trobada que van mantenir tots dos a la Moncloa, el cap de l’Executiu va explicar que “estem en un sistema democràtic” i que, per això, “hi haurà eleccions en temps i en forma, és a dir, el 2020”, malgrat el gir del PDeCAT després de l’assemblea del passat cap de setmana.

Sánchez també va defensar que els objectius del camí d’estabilitat pressupostària aprovat pel Govern estan “ben marcats”. Va apel·lar a la “responsabilitat” de tots els grups parlamentaris, i “el primer i abans que res” el PP, per aprovar el sostre de despesa. No obstant, la tiri endavant o no, va assegurar que presentarà davant del Congrés els comptes del 2019.

Respecte a la polèmica per les cintes de Corinna que involucren Joan Carles I (vegeu la pàgina 18) va dir que no té “dubtes” sobre l’explicació del CNI i va avisar que “no acceptem xantatges”.

tracking