SEGRE

SUCCESSOS

Lamela envia a judici Sandro Rosell i li ordena pagar en 24 hores 78,6 milions

Fiscalia li demana una pena d’11 anys de presó

L'Audiència Nacional permet a Rosell pagar dos empleades i les seues hipoteques

L'Audiència Nacional permet a Rosell pagar dos empleades i les seues hipotequesEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jutgessa Carmen Lamela ha enviat judici a l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, la seua dona i uns altres quatre d’investigats per blanquejar gairebé 20 milions d’euros de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), i li demana a Rosell una fiança de 78,6 milions a dipositar en 24 hores.

Fa dos dies, la Fiscalia de l’Audiència Nacional va presentar el seu escrit d’acusació contra ell sol·licitant una pena d’11 anys de presó per delictes de blanqueig i organització criminal, així com una multa de 59 milions d’euros.

A més de la fiança imposada a Rosell per cobrir les possibles responsabilitats civils que se li puguin imposar en sentència, la jutgessa de l’Audiència Nacional reclama també fiances de 73,3 milions a l’advocat andorrà Joan Besolí; de 66,6 milions a l’esposa de Rosell, Marta Pineda, i al presumpte testaferro Pedro Andrés Ramos, així com de 53,3 milions per a Shane Ohanessian i José Colomer, als quals també dóna un termini de 24 hores per dipositar-les.

En la interlocutòria d’obertura de judici oral, anunciant que envia al banc dels acusats a aquests sis investigats de l'operació Rimet per delicte continuat de blanqueig de capitals i delicte d’organització criminal, acorda mantenir a la presó a Rosell, que va ingressar a la presó el maig de 2017 i recentment, a petició seua, ha estat traslladat a un centre penitenciari català.

En el transcurs d’aquesta investigació, Lamela va apreciar indicis de delicte en una conversa de Rosell en la qual s’al·ludia a la suposada compra il·legal d’un fetge per trasplantar-lo a l’exdefensa francès del FC Barcelona Eric Abidal.

En no ser competència de l’Audiència Nacional, la magistrada va enviar aquesta part de les intervencions telefòniques a un jutjat de Barcelona, que va arxivar a començaments d’any en no trobar indicis de delicte, encara que ara la Fiscalia de Barcelona ha anunciat que està estudiant demanar la reobertura.

En el seu escrit d’acusació, a més de les penes de presó i multa per a Rosell, la Fiscalia també reclama 7 anys de presó per a la seua esposa i multa de 50 milions, i uns altres 10 anys a Besolí i multa de 55 milions.

Els altres tres acusats en aquest cas són el ciutadà libanès amic de Rosell Shahe Ohanneissian, qui s’enfronta a una petició de set anys de presó i multa de 40 milions, i uns altres dos presumptes testaferros, Pedro Andrés Ramos i Josep Colomer, per a qui la Fiscalia demana vuit i sis anys de presó, respectivament.

En l’escrit, la fiscal afirma que els acusats, "almenys des de l’any 2006, van formar una estructura estable, reforçada per vincles d’amistat i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala" dirigida per Rosell, a presó per aquest cas i que era qui distribuïa els rols dins de l’organització.

Els encausats, afegeix, facilitaven a l’organització de Rosell "les seues relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària, la creació i ús de denominacions socials de les que eren titulars -moltes d’elles, purament instrumentals, sense infraestructura i establertes en paradisos fiscals i/o territoris 'deslocalitzats’-, les seues identitats i fins els seus propis comptes bancaris".

Tot això per "permetre a altres la realització de determinades operacions la finalitat de la qual era la incorporació al trànsit legal dels beneficis obtinguts en activitats penalment rellevants comeses a qualsevol país del món".

En aquest cas, els atribueix blanquejar gairebé 20 milions d’euros de mossegades obtingudes pel qual fos president de la CBF entre 1989 i 2012, Ricardo Teixeira, concretament 14.972.612 milions que va cobrar en comissions il·legals pels drets de retransmissió de 24 d’amistosos de la selecció brasilera i uns altres cinc milions d’un contracte de patrocini amb la marca Nike.

D’aquests diners, Rosell i la seua dona van percebre 6.580.000 euros dels amistosos i l’expresident del Barcelona va ajudar, amb la col·laboració d’altres acusats, a ocultar part de la comissió de cinc milions que va rebre per Teixeira del contracte amb Nike, detalla la fiscal.

tracking