SEGRE

DIPLOMÀCIA COMERÇ

Satisfacció europea a l'evitar-se la guerra comercial amb els EUA

Arran de l’acord assolit entre Trump i Juncker dimecres passat || Tanmateix, Washington fa oficial la pujada d’aranzels de l’oliva negra espanyola

L’oliva negra de taula espanyola continuarà tenint aranzels.

L’oliva negra de taula espanyola continuarà tenint aranzels.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord assolit dimecres entre el mandatari dels Estats Units, Donald Trump, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per evitar una escalada en el conflicte comercial entre Washington i la Unió Europea va ser pres amb satisfacció per bona part d’Europa.

Així, la mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que, després de la trobada entre Trump i Juncker a Washington, “el Govern federal veu amb satisfacció l’acord sobre un enfocament constructiu del comerç. La Comissió pot continuar comptant amb el nostre suport”.

Per la seua part, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va dir que l’acord és “un bon senyal” perquè mostra “la disposició a discutir assumptes de comerç en un entorn multilateral”.

L’Associació Europea de Constructors d’Automòbils (ACEA) va acollir amb satisfacció el diàleg “constructiu” que van mantenir Juncker i Trump i va celebrar la predisposició d’aquest últim a reduir les barreres a la importació de vehicles europeus.

Tanmateix no tot va ser satisfacció, ja que els aranzels addicionals dels EUA a la importació d’olives negres de taula espanyoles quedaran fora de les negociacions.

Aquest assumpte, per tant, no serà part de la “nova fase” que tots dos mandataris van anunciar després de la seua reunió a la Casa Blanca, que suposa una treva en la guerra comercial oberta entre les dos parts després de l’aplicació d’aranzels addicionals a les importacions d’acer i alumini per part de Washington. L’Associació d’Exportadors i Industrials d’Olives de Taula (Asemesa) va insistir a la UE que porti a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) els aranzels imposats pels EUA a l’oliva i va advertir que “si s’accepten” s’estaria creant un “perillosíssim precedent” per a altres productes que reben ajuts de la Política Agrícola Comuna (PAC).

“Estem a favor del comerç. Preferim obrir-nos a nous mercats que rebre paquets d’assistència”, va explicar Bill Gordon, granger de Minesota i tresorer de l’Associació Nord-Americana de la Soja. La soja és la principal exportació agrícola dels EUA, amb un valor estimat anual de 27.000 milions de dòlars, dels quals el seizanta per cent té com a destinació la Xina. Per aquest motiu, Gordon va reconèixer la “gran preocupació” creixent al mig oest, en estats com el seu, Iowa o Illinois, principals productors de soja del país.

Els productors de soja, preocupats per les taxes xineses La guerra d’aranzels iniciada per Donald Trump contra la Xina està començant a fer efecte en el cor de la regió de la soja del país, on es percep una “gran preocupació” per pèrdua d’oportunitats de negoci en un mercat “fonamental”.  “Estem a favor del comerç. Preferim obrir-nos a nous mercats que rebre paquets d’assistència”, va explicar Bill Gordon, granger de Minesota i tresorer de l’Associació Nord-Americana de la Soja. La soja és la principal exportació agrícola dels EUA, amb un valor estimat anual de 27.000 milions de dòlars, dels quals el seizanta per cent té com a destinació la Xina. Per aquest motiu, Gordon va reconèixer la “gran preocupació” creixent al mig oest, en estats com el seu, Iowa o Illinois, principals productors de soja del país.

tracking