SEGRE

PARLAMENT FINANCES

Sánchez no aconsegueix tirar endavant el sostre de despesa al quedar-se sol al Congrés

El Govern qualifica l’oposició d’“electoralista” per rebutjar la seua proposta || Podem i PDeCAT retreuen a la Moncloa la “falta de negociació” i ERC demana modificar la llei d’estabilitat pressupostària

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir, al defensar el sostre de despesa al Congrés.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir, al defensar el sostre de despesa al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Pedro Sánchez va encaixar ahir el seu primer gran revés al Congrés dels Diputats, en la votació més important a la qual s’havia enfrontat l’Executiu socialista fins a la data. El suport dels seus vuitanta-quatre parlamentaris, i dels cinc diputats del PNB, no va ser suficient per aprovar el sostre de despesa, és a dir, l’objectiu de dèficit per a l’any que ve, presentat per la Moncloa. Tal com ja havia anunciat, els representants del Partit Popular, Ciutadans, Coalició Canària, Fòrum i UPN van votar-hi en contra, mentre que els diputats d’Units Podem, Esquerra Republicana, PDeCAT, Compromís i Nova Canàries es van abstenir. El pla que ahir va rebutjar el Congrés, i que per tant ja no debatrà el Senat, situava les metes de dèficit en l’1,8% del PIB el 2019, en l’1,1% el 2020 i en el 0,4% el 2021.

Segons la llei d’estabilitat pressupostària, a partir d’ara el Govern central disposa d’un mes per presentar uns nous objectius de dèficit, que se sotmetran una altra vegada a l’aprovació del Congrés. En aquest sentit, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va avisar que l’Executiu proposarà exactament el mateix camí d’estabilitat pressupostària d’aquí a un mes. Així mateix, va explicar que, “des d’avui”, treballarà en l’elaboració dels pressupostos generals de l’Estat. Igualment, Montero va criticar l’oposició per haver-se situat a la “trinxera” i no avenir-se a arribar a un pacte amb l’Executiu en relació amb el sostre de despesa. En aquesta mateixa línia, la portaveu de la Moncloa, Isabel Celaá, va atribuir a l’“electoralisme” i al “dogmatisme” dels grups de l’oposició el rebuig del Congrés als objectius de dèficit. “És il·lògic i molt dolorós”, va assenyalar. Units Podem, el principal recolzament dels socialistes per aconseguir investir Pedro Sánchez com a president, va ser el blanc de les crítiques del líder castellanomanxec del PSOE i president d’aquesta regió, Emiliano García-Page, que va assenayalar que l’abstenció del partit morat és “per fer-s’ho mirar”. “No em cap al cap”, va afirmar. No obstant, des de la formació encapçalada per Pablo Iglesias, el diputat Txema Guijarro va convidar el Govern a negociar la manera d’aprovar uns nous objectius de dèficit més expansius. “La nostra abstenció no és un no és no, és una invitació franca per fer les coses bé”, va assegurar. En la mateixa línia, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano es va queixar de la “falta de negociació” de l’Executiu. Per la seua banda, el vicepresident català, Pere Aragonès, va condicionar el suport d’ERC al sostre de despesa a modificar la llei d’estabilitat pressupostària del Partit Popular.

tracking