SEGRE

OCUPACIÓ TRANSPORT

Els taxistes amenacen d'endurir les protestes si Foment no n'acata les demandes

El col·lectiu amenaça de bloquejar la frontera amb França i el port de Barcelona si el ministeri no atén les seues peticions i aprova la llicència urbana || Tercera nit que passen al ras a la Gran Via

Diversos turistes passen entre els taxis que ocupen la Gran Via de Barcelona.

Diversos turistes passen entre els taxis que ocupen la Gran Via de Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els taxistes de Barcelona, que es mantenen en vaga indefinida des de divendres a la tarda, van assegurar ahir que no aixecaran l’aturada fins que aconsegueixin “guanyar”, i van advertir el ministeri de Foment que si no s’aprova la llicència urbana, que permetria als ajuntaments legislar segons el seu criteri com hauran d’operar companyies com Uber o Cabify a les seues ciutats, no s’aixecaran les mobilitzacions, i fins i tot es plantegen bloquejar la frontera amb França i el port de Barcelona.

“Si no aconseguim que s’aprovi la llicència urbana, intensificarem les mobilitzacions a tot el país coordinadament i pararem l’economia”, va dir el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez. Va explicar que, si no els concedeixen la llicència urbana, s’“aixecaran de la taula”, i convocaran els taxistes per seguir amb les protestes, encara que espera que aquest divendres s’aprovi un decret en el Consell de Ministres que arregli la situació.

Amenacen d’“aixecar-se de la taula” si no hi ha llicències urbanes i que no pararan “fins a guanyar”

Els treballadors volen que es respecti la proporció d’una llicència de VTC per cada trenta de taxi

Malgrat tenir convocada la reunió avui amb Foment, Álvarez va fer una crida als taxistes a mantenir a la nit la Gran Via de Barcelona “rebentada de taxis”, davant dels rumors que podrien ser desallotjats al ser avui un dia laboral. “Hem de resistir i persistir. Hem d’estar units, d’aquí no se’n va ni el tato fins que tinguem la llicència urbana”, va sentenciar el portaveu.

El portaveu d’Élite Taxi va explicar també que les institucions catalanes i l’ajuntament de Barcelona els estan demanant que hi confiïn i que aixequin la mobilització, encara que ells es neguen i lamenten la situació que estan creant. “Sentim molt els problemes que estem causant”, va concloure el portaveu.

Per la seua part, els conductors de Cabify i Uber van denunciar diverses agressions i actes violents contra el seu col·lectiu per part dels taxistes a Barcelona i a Madrid.

El president de Tele Ràdio Taxi Lleida, Manolo Olmedo, va assegurar que els taxistes lleidatans se solidaritzen i estan “per al que faci falta i els nostres companys necessitin” però que, de moment, no es mobilitzaran ni sortiran al carrer.

El motiu principal d’això és que tant Uber com Cabify tenen molt poca presència a la província i a la capital i “no ens suposa un problema tan gran com sí que ho és en ciutats com Barcelona i Madrid, però tard o d’hora ens acabaria afectant”, explica Olmedo.

Per això, Olmedo assegura en aquest sentit que “estem pendents del que ens diguin els sindicats per si fa falta mobilitzar-se a Lleida o fins i tot anar a Barcelona però, de moment, seguirem el conflicte amb prudència”.

La vaga de serveis que els taxistes de Barcelona i Madrid van començar la setmana passada i a què s’estan sumant cada vegada més ciutats i col·lectius sorgeix arran de la decisió de la Justícia de no limitar de moment el nombre de llicències de vehicles de lloguer amb conductor (VTC), les utilitzades per les plataformes Uber i Cabify. Divendres passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona “no té potestat reglamentària” per regular l’arrendament de vehicles amb conductor. Un argument amb què el tribunal manté vigent la suspensió cautelar del reglament metropolità que pretenia restringir aquest tipus de llicències VTC. La Comissió Nacional de Mercats i Competències (CNMC) va presentar recurs i això ha propiciat la suspensió cautelar del TSJC, malgrat que el Suprem va avalar el límit d’una llicència de VTC per cada trentena de taxis a favor de l’“interès general”. Després de la decisió del TSJC, el sector del taxi va decidir en assemblea redoblar la pressió i cridar a la vaga indefinida fins a aconseguir el compromís per part de les administracions que es respecti la proporció d’una llicència de VTC per cada trenta de taxi i que els ajuntaments puguin decidir sobre la presència d’aquestes plataformes als seus carrers. Aquest límit fixaria la quantitat de vehicles VTC, que ara depassa els 9.000. Per la seua part, la xifra de llicències de taxi s’acosta a les 65.000 a l’Estat, la qual cosa equival a una proporció propera a 1 VTC per cada 7 de taxi. Tal quantitat de llicències VTC, alimentada per la desregulació inicial, provoca que per complir amb l’1/30 no només n’hi hagi prou amb frenar la concessió de noves llicències –una cosa que ja es fa–, sinó que se’n retiri una part.

tracking