SEGRE

SUCCESSOS

De El Dueso al Senegal, 4.400 quilòmetres de fugida frustrada

Guillermo Fernández Bueno.

Guillermo Fernández Bueno.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

4.400 quilòmetres separen la presó d’El Dueso, de la que va sortir Guillermo Fernández Bueno el 15 de juliol amb el pla de no tornar i, juntament amb la seua xicota va arribar al Senegal després de creuar pel Marroc i Mauritània en una furgoneta. A punt de passar a Gàmbia, va ser detingut ahir. És la història d’una fugida planificada, no exempta d'errors i frustrada finalment per la Policia Nacional amb l’estreta col·laboració amb les policies africanes, que han ajudat a seguir de prop el trajecte de Fernández Bueno i la seua parella.

Sortida de la presó

El dilluns 23 de juliol va saltar l’alarma que Fernández Bueno no havia tornat diumenge a El Dueso després d’un permís de set dies. Un dia després, dimarts passat, la Policia va tenir la primera pista en conèixer que la seua xicota havia sortit d’Espanya per Algesires a Tànger, Marroc. Ho feia en una furgoneta blanca de grans dimensions de la seua propietat i que utilitzava per al negoci que tenia muntat de compravenda de mobles asiàtics, fonamentalment de l’Índia.

"Sabem dimarts passat que havia creuat al Marroc el 17 de juliol, portava sis dies d’avantatge amb nosaltres", relata avui als periodistes el comissari en cap de la Brigada Central contra el Crim Organitzat, Marcos Fredes.

Tot fa pensar que viatja amb el reclús, per la qual cosa a més de la unitat de fugitius, s’activen als equips conjunts de funcionaris que són al Marroc, als agregats espanyols als països de l’entorn i les policies africanes que donen informació que la furgoneta ha travessat la frontera del Marroc a Mauritània.

En la majoria dels casos, és ella la que mostra el passaport. Ell porta un document en regla, però que no és el seu, amb la foto d’un home gaire semblant a ell, i que la Policia prova de determinar si algú li va deixar per a la seua fugida o el va robar.

Com aquest "serrell" en queden molts d’altres per aclarir. Va tenir algun company a la presó o en el seu entorn familiar? Tenia algun contacte al Marroc? Quina era la seua destinació final?

A falta que la Policia senegalesa li prengui declaració i sigui extradit a Espanya en un termini de set a deu dies, els investigadors tenen clar que ambdós tenien un pla traçat de fugida i sospiten que el detonant fos la tercera sol·licitud de progressar a tercer grau. "El tenia demanat i sabia que li denegarien", assegura el comissari Frías, satisfet per la feina i la col·laboració policial i convençut que Guillermo Fernández Bueno "anava a ser detingut".

Ho va ser ahir, al lloc fronterer de Karang, fronterer amb Gàmbia, i amb menys facilitats per a una ràpida extradició.

Guillermo Fernández Bueno i la seua parella seran traslladats avui a la capital senegalesa, Dakar, a onze hores de Karang, on s’iniciaran els tràmits per a la seua tornada a Espanya a una presó.

26 anys per violar i assassinar A la de Santander hi va ingressar el 2001 i havia complert ja 17 anys dels 26 i mig als que havia estat condemnat per violar i assassinar en una cafeteria de Vitòria a una empleada de la neteja el 14 de desembre de l’any 2000. Havia gaudit de permisos penitenciaris des de 2012, però tant Institucions Penitenciàries com el jutge de Vigilància Penitenciària havien rebutjat la seua pretensió d’obtenir el tercer grau. En els últims anys, el pres havia seguit diversos programes voluntaris de reinserció com el destinat als agressors sexuals, un altre curs de "viure sense violència" i un de preparació per a les sortides de permís.

tracking