SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El rei, obert a bastir ponts

El president del Parlament balear afirma que el monarca aposta per buscar una sortida al conflicte català || Els sobiranistes exigeixen que demani disculpes

Felip VI, ahir, amb el president del Parlament balear, Baltasar Picornell.

Felip VI, ahir, amb el president del Parlament balear, Baltasar Picornell.CASA REAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament balear, Baltasar Picornell, va afirmar ahir que Felip VI “està disposat a bastir ponts” des de l’Estat amb Catalunya i que “està intentant parlar amb les parts que estan disposades” a trobar una sortida. Picornell es va reunir amb el monarca en el marc de les audiències amb diverses autoritats de les Balears, entre les quals la presidenta autonòmica, Francina Armengol, al Palau de l’Almudaina, en el primer acte institucional de la seua estada estiuenca a l’illa.

Picornell, de Podem, va valorar l’actitud del rei per intentar solucionar des de l’Estat el problema a partir de les iniciatives que adopti el Govern de Pedro Sánchez. “És el moment de bastir ponts i ell [el rei] hi està disposat”, va afirmar el president de la Cambra balear en declaracions als mitjans al finalitzar l’audiència.

El nou president del PDeCAT, David Bonvehí, va assegurar que el partit està obert a dialogar amb el rei si aquest vol abordar amb ells la qüestió catalana: “Som els del diàleg, qualsevol persona que vulgui parlar amb nosaltres aquí ens té.” Però va advertir que el primer que li demanaria és que “es retracti i demani perdó” pel discurs que el monarca va fer el 3 d’octubre del 2017 contra els plans sobiranistes del llavors Govern de Carles Puigdemont.

El líder d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, dóna “molt poc marge de crèdit” al fet que el rei Felip VI pugui dialogar amb els partits independentistes catalans després precisament del discurs que va pronunciar al cap de dos dies del referèndum de l’1-O. A més, demana a l’Estat que proposi un referèndum “com al Regne Unit i el Canadà”. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va utilitzar el seu compte particular de Twitter per dir que “hi ha d’haver una rectificació i disculpes pel discurs [del rei] del 3 l’octubre, impropi del rol institucional del càrrec que ostenta.”

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, no va voler valorar les declaracions del president del Parlament balear i va dir que “construir ponts entre llocs que tenen conflictes socials és una cosa absolutament imprescindible”.

Per la seua banda, la presidenta del Govern balear, el president del Parlament, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, estan a favor que a la Cambra de les illes es debati una iniciativa per a la celebració d’un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia.

tracking