SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

El Govern català alerta Sánchez que no disposa de “temps infinit” per fer “passos endavant”

Elsa Artadi, disposada a deixar un “cert marge” fins a la tardor || La Moncloa creu que la cimera bilateral d’avui donarà una imatge de “normalitat”, i el PP veu “inadmissible” l’ordre del dia

Torra, ahir, amb Albano Dante Fachín (d), la diputada d’En Comú Marta Sibina (c) i l’edil Laura Haba (e).

Torra, ahir, amb Albano Dante Fachín (d), la diputada d’En Comú Marta Sibina (c) i l’edil Laura Haba (e).GENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern català, Elsa Artadi, va alertar ahir el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, que no disposa de “temps infinit” per fer “passos endavant” respecte del dret a l’autodeterminació i la situació dels líders independentistes empresonats i a l’estranger. En aquest sentit, va insistir a deixar un “cert marge” fins a la tardor, però va apressar el president socialista perquè “si ha de ser igual que Rajoy, per què li hem de donar suport” al Congrés.

“Volem que es transformin les paraules en fets reals”, va indicar. Igualment, tampoc va descartar plantejar un altre referèndum encara que Madrid el rebutgi, perquè “el dret d’autodeterminació el tenen els ciutadans i com a Govern no podem decidir eliminar aquest dret que té tothom”.

Chacón atribueix al temor d’un “boicot” i del “clima de pressió” de l’octubre la sortida d’empreses

Artadi va llançar aquesta advertència just abans de la comissió bilateral entre la Generalitat i l’Estat, que es reuneix avui per primera vegada en set anys. En aquest sentit, va explicar que l’Executiu no preveu arribar a acords en aquesta cimera. No obstant, va subratllar que servirà per donar “impuls polític” a futures enteses entre les dos administracions.

Per la seua part, la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, va destacar que la comissió bilateral suposarà la tornada a la “normalitat” en les relacions entre Catalunya i l’Estat. “Tornem a una situació de la qual mai s’hauria d’haver sortit”, va emfatitzar Calvo, alhora que va subratllar que “del que es tracta és que la política faci política i no altres coses”. Segons va recordar Calvo, l’ordre del dia del partit inclou temes referents a infraestructures, transferències o polítiques socials que afecten els ciutadans de Catalunya.

La diputada del PSC al Parlament, Alícia Romero, també va destacar que a l’ordre del dia Madrid no ha “vetat” cap qüestió, encara que no la comparteixi. “Es pot parlar de tot sabent que hi ha posicions molt diferents” entre les pretensions del Govern i les del Gabinet socialista, va indicar.

No obstant, el líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, va qualificar d’“inadmissible” l’ordre del dia de la reunió. Així mateix, va denunciar que estigui “fora del marc legal” i va rebutjar que “el president del nostre país s’assegui a la taula amb un punt del dia per separar Catalunya d’Espanya”. “

Sánchez vol donar pista als independentistes perquè segueixin amb el seu relat”, va assegurar Albiol. En aquesta mateixa línia, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va instar el Govern central a protegir els catalans no independentistes davant del “clima d’intimidació” que, al seu entendre, pateixen.

Des de Podem, la seua coportaveu Noelia Vera va valorar la voluntat d’“entesa” entre l’Estat i la Generalitat, i va advertir que per resoldre el conflicte català caldrà “defensar el dret a decidir”.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va reconèixer ahir haver mantingut “converses” amb empreses catalanes que van traslladar la seu social a altres llocs de l’Estat. En aquest sentit, va puntualitzar que algunes d’aquestes firmes amb les quals s’ha contactat des del seu departament són “de l’Ibex”. “Hem tingut contactes a tots els nivells, i amb les grans empreses també, hi parlem i hi parlarem”, va destacar.

Chacón, que va assegurar que totes les companyies estan “més que convidades a tornar”, va tancar la porta, de moment, a oferir-los incentius econòmics per estimular la seua tornada. “Se les intenta conscienciar que Catalunya segueix tenint un ecosistema procliu a l’empresa”, va indicar. Chacón també va avançar que el Govern català prepara un informe que es publicarà a finals d’agost a fi de conèixer quantes empreses han abandonat Catalunya i de quins sectors. La consellera, que va deixar clar que “no menysprea la marxa de més de 4.000 empreses”, va atribuir els trasllats a la por de les “conseqüències comercials” o d’un “possible boicot” derivat del “clima de pressió” que es va generar a l’octubre.

Respecte al decret aprovat pel Govern de Mariano Rajoy a l’octubre per agilitzar el trasllat de les seus socials de les firmes sense haver de convocar la junta d’accionistes, Chacón va explicar que la seua derogació podria ser “relativament negativa” perquè impediria que les empreses que se’n van anar poguessin tornar “amb celeritat” a Catalunya.

tracking