SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

El Govern central i la Generalitat s'encallen sobre els presos i el dret d'autodeterminació

Meritxell Batet es reafirma en el rebuig del referèndum i proclama: “Tenim un projecte per a Catalunya” || Ernest Maragall, al contrari, assegura que la negativa de Madrid a negociar no ens aturarà

La Comisión Bilateral Govern-Generalitat es reunirà l'1 d'agost a Barcelona

La Comisión Bilateral Govern-Generalitat es reunirà l'1 d'agost a BarcelonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat i el Govern central van escenificar ahir el diàleg fent una reunió de la Comissió Bilateral, la primera que se celebra en set anys i que va durar més de tres hores i mitja.

Segons van reconèixer les dos parts, la trobada es va saldar sense acords concrets i amb “discrepàncies” relatives sobretot al procés sobiranista: el Govern espanyol es va reafirmar en el seu rebuig del referèndum d’independència que reclama la Generalitat.

Activaran comissions per tractar, entre altres aspectes, sobre traspassos de competències. La CUP creu que avalen l’autonomisme i exigeix parlar d’autodeterminació

El Govern central va plantejar crear un grup de treball sobre aquest tema per analitzar com poder convocar una consulta d’aquest tipus pactada, però els representants de l’Estat ho van rebutjar de forma taxativa: “No existeix el dret d’autodeterminació”, va defensar la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet.

L’Executiu espanyol va esgrimir que “no hi ha gaire a investigar sobre aquest tema”: la seua proposta passa per una reforma de la Constitució i una altra de l’Estatut i, aleshores sí, sotmetre-la als seus dos respectius referèndums, va insistir la ministra.

També es van visualitzar discrepàncies sobre els presos: la Generalitat va protestar perquè se’n mantingui l’empresonament, mentre que l’Estat va replicar que s’escapa de “les seues competències” i que és una cosa que competeix a la Justícia. Encara sobre aquest tema, Batet va explicar que van transmetre al Govern català la necessitat que vetlli per la “neutralitat” de l’espai públic, en al·lusió velada a la presència a Catalunya de simbologia groga en solidaritat amb els presos independentistes.

Batet va fer un balanç positiu de la reunió i va anunciar que el Govern central s’ha compromès a activar totes les comissions mixtes Generalitat-Estat i subcomissions que es preveuen a l’Estatut, enfocades a abordar qüestions relatives a finançament, infraestructures, inversions i traspassos. “El Govern d’Espanya té un projecte per a Catalunya, té un projecte per a Espanya amb Catalunya dins, un projecte integrador”, va resumir.

En nom de la Generalitat va comparèixer el conseller d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Ernest Maragall, que va retreure al Govern espanyol que insisteixi a rebutjar el referèndum d’independència: “En cap moment ha plantejat cap idea ni proposta de fons.” “A la reunió ni s’ha esmentat ni s’ha aportat la més mínima definició d’aquest projecte per a Catalunya”, i va lamentar que no hagi prosperat el grup de treball sobre el referèndum que havia plantejat la Generalitat.

Sí que va celebrar que s’hagi establert un calendari perquè diverses comissions abordin abans del setembre qüestions concretes, però va lamentar que no s’hagi posat sobre la taula “una solució immediata” per recuperar el contingut de lleis socials suspeses o recorregudes al TC, com la de mesures contra la pobresa energètica.

Per la seua part, el diputat de la CUP Vidal Aragonès va rebutjar la participació del Govern català a la Bilateral al considerar que “obre una nova etapa autonomista i genera una expectativa que es podrà resoldre el conflicte català” en aquestes trobades. Va assegurar que “avalen vies que neguen el dret democràtic del poble de Catalunya”, per la qual cosa va exigir abordar l’autodeterminació.

tracking