SEGRE

POLÍTICA ESPANYA

Pedro Sánchez es compromet a no obrir nous conflictes judicials contra el procés

El president del Govern central qualifica de bon punt de partida la comissió bilateral Estat - Generalitat || Promet al sector del taxi que buscarà la coexistència amb els cotxes VTC

Imatge de Pedro Sánchez entrant la roda de premsa celebrada ahir a la Moncloa.

Imatge de Pedro Sánchez entrant la roda de premsa celebrada ahir a la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va afirmar ahir en roda de premsa a la Moncloa que no està disposat a obrir cap altra via judicial a Catalunya i que defensarà la legalitat i el compliment de l’Estatut, encara que el seu Executiu estarà atent davant d’“eventuals vulneracions”. D’aquesta manera, Sánchez respon a l’oferta de Pablo Casado (PP) de posar a disposició de l’Executiu la majoria absoluta del PP al Senat per activar un altre 155 a Catalunya, si així ho demana. D’altra banda, el dirigent també va sol·licitar a Casado que siguin “tan lleials” entorn de l’assumpte català com ho va ser el PSOE durant el mandat de Mariano Rajoy. El president va insistir que es tracta d’una crisi política i, per tant, creu que s’ha de resoldre des de la política i parlant sempre “amb la Constitució a la mà”.

Sobre la Comissió Bilateral Generalitat-Govern, que es va celebrar aquesta setmana per primera vegada en set anys, Sánchez va assenyalar que resulta un “bon punt d’arrancada”, i es va mostrar sorprès per algunes de les lectures que alguns mitjans en van fer, veient acords ja firmats on només es va pactar seguir dialogant, obrint comissions sectorials. Pel que fa a la vaga de taxis, Sánchez va assegurar que el Govern començarà aquest mes a treballar en el conflicte i confia a poder assolir “coexistència i equilibri” entre VTC i conductors de taxis. Va explicar que la proposta que va fer el ministre de Foment, José Luis Ábalos, als governs autonòmics consisteix a “plantejar una modificació de la Llei d’Ordenació dels Transports Terrestres (LOTT) perquè les comunitats autònomes puguin regular les VTC. Les autonomies que no vulguin assumir aquesta gestió seguiran sota la norma estatal”. Respecte a l’agenda del cap de l’executiu espanyol, el Govern va anunciar ahir que a finals d’agost passarà per quatre països llatinoamericans: Xile, Bolívia, Colòmbia i Costa Rica, la primera visita de Sánchez a Sud-amèrica des de la presa de possessió del càrrec de president. Amb aquest viatge,

Sánchez insta al PP que sigui tan lleial amb Catalunya com el PSOE durant el mandat de Mariano Rajoy

Sánchez

vol deixar clara la transcendència de Llatinoamèrica en la política exterior espanyola i l’Executiu la veu essencial per al benefici de nombroses empreses espanyoles amb interessos a la regió.

Queda pendent la visita al Marroc, que tradicionalment és la primera d’un president. Finalment, el Consell de Ministres va anunciar ahir la retirada del recurs contra la llei basca de Víctimes d’Abusos Policials, interposada per l’Executiu de Mariano Rajoy.

D’altra banda, Lorena Roldán, diputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya, va declarar que “al maig li vam dir a Mariano Rajoy que no sortís corrents de Catalunya i ara resulta que Pedro Sánchez fa absolutament el mateix”, mostrant el disgust del seu partit davant de l’actitud del líder dels socialistes.

Per la seua banda, e

l secretari general del PP, Teodoro García, va assegurar que Sánchez va donar “una tirallonga de xifres i de resultats econòmics, fruit de les polítiques que ha anat aplicant el Partit Popular”.

Pedro Sánchez va parlar ahir de la polèmica exhumació de les restes de Francisco Franco. El president va assegurar que la decisió de treure les restes del caudillo del Valle de los Caídos segueix vigent, però va recalcar que “l’important és que aconsegueixi totes les garanties”. Per aquesta raó només va poder afirmar que l’exhumació es durà a terme “molt aviat” i no va especificar cap data exacta. El líder del PSOE no va voler concretar tampoc si la figura que s’utilitzarà per sustentar jurídicament l’operació no serà la del decret llei, una norma que entraria en vigor quan es publiqués al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) que hauria de ser validada pel Congrés d’aquí a un mes. Davant aquestes declaracions, la senadora del PP Esther Muñoz va expressar al programa Espejo Público d’Antena 3 que “amb 33 anys que tinc, l’exhumació de Franco ni em va ni em ve. El PP només demana que es compleixi la llei”, cosa que va suscitar un gran enrenou a Twitter.

Pedro Sánchez va confirmar ahir l’assistència als actes en homenatge als atemptats del 17 d’agost del 2017 a la Rambla de Barcelona i Cambrils (Tarragona). Així mateix, també va anunciar la visita a Catalunya del rei Felip VI i el seu pas pels actes. “El cap de l’Estat hi serà present i jo hi seré present”, va confirmar

, que va posar èmfasi en el fet que l’aniversari dels atemptats “exigeix de tots solidaritat i respecte a les víctimes i els seus familiars”. Per la seua part, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va sol·licitar dijous que no es produeixin reivindicacions independentistes en els actes del primer aniversari de l’atemptat, esmentant els familiars i víctimes com a únics protagonistes dels actes.

A l’esdeveniment aniran representants dels serveis policials i d’emergència i també dels ajuntaments de Cambrils; Ripoll, d’on procedien la majoria dels terroristes; Alcanar (Tarragona), on es va preparar la cèdula; Subirats (Barcelona), on van abatre l’autor de l’atac de la Rambla, i de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis en els quals residien víctimes mortals.

L’homenatge se celebrarà el 17 d’agost i serà protagonitzat per una ofrena floral que portaran a terme els familiars de les víctimes al mosaic de Joan Miró, punt on es va aturar la furgoneta, i comptarà també amb una actuació musical a la plaça Catalunya.

Elsa Artadi amenaça el líder del PSOE de retirar-li el suport La portaveu del Govern, Elsa Artadi, adverteix Pedro Sánchez que si no ofereix una solució satisfactòria per a Catalunya, els partits independentistes li retiraran el suport al Congrés. “Nosaltres vam donar suport que Rajoy se n’anés amb l’oportunitat que pugui ser millor; si serà igual que Rajoy, per què hauríem de donar suport a Pedro Sánchez”, afirma en una entrevista a la revista Marie Claire.

tracking