SEGRE

VENEÇUELA CONFLICTE

Maduro acusa Santos d'intentar assassinar-lo amb drons explosius

Va sortir il·lès del que considera “un atemptat”, encara que hi va haver set ferits per una estampida || L’oposició creu que podria ser “una excusa” per a més “repressió”

Maduro en el moment en què encapçalava un acte a Caracas.

Maduro en el moment en què encapçalava un acte a Caracas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Drons carregats amb material explosiu van esclatar dissabte mentre el president veneçolà, Nicolás Maduro, pronunciava un discurs durant un acte militar celebrat a Caracas.

El líder chavista va sortir il·lès del que el Govern considera un “atemptat” orquestrat pel president colombià, Juan Manuel Santos, si bé l’oposició va alertar que podria ser una “excusa” per augmentar la “repressió”.

Els fets van tenir lloc al voltant de les 18.00 (hora veneçolana) a l’avinguda Bolívar de Caracas, on Maduro, acompanyat per la seua dona, Cilia Flores, i els seus ministres, feia un discurs transmès en directe per ràdio i televisió des d’una tarima a una audiència de centenars de militars amb motiu del 81è aniversari de la creació de la Guàrdia Nacional Bolivariana.

El succés ha tingut lloc l’endemà que Santos digués que veia a prop el final del Govern de Maduro

Dos petites explosions van sorprendre Maduro en ple discurs: va guardar silenci i va mirar al cel, mentre la guàrdia presidencial procedia a evacuar la llotja d’autoritats. Els uniformats, que estaven en formació militar, van trencar files i van fugir espaordits. Set efectius van resultar ferits en aquesta estampida humana.

“Es tracta d’un atemptat. Han intentat assassinar-me en el dia d’avui”, va assegurar Maduro. Va assenyalar els culpables, afirmant que es tracta d’un atac organitzat per la “ultradreta veneçolana” amb el suport del Govern de Juan Manuel Santos a Colòmbia i d’agents als Estats Units. “Espero que el Govern de Trump estigui disposat a combatre aquests grups terroristes”, va afegir. Sis persones van ser detingudes.

El succés va tenir lloc l’endemà que Juan Manuel Santos, que abandonarà el càrrec demà, declarés que veia “a prop” el final del Govern de Nicolás Maduro.

Els EUA i Colòmbia neguen la seua implicació en el presumpte atac

Un alt funcionari de la Casa Blanca va negar ahir que els Estats Units estiguessin al darrere del presumpte atac amb drons contra el president veneçolà, Nicolás Maduro, que van tenir lloc durant una desfilada militar. “Puc dir inequívocament que no hi ha participació del govern dels Estats Units en això, en absolut”, va afirmar John Bolton, assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca. De fet, va suggerir fins i tot que el mateix Govern de Maduro podria ser darrere de l’explosió.

Per la seua part, el ministeri d’Exteriors de Colòmbia va rebutjar “emfàticament” les acusacions de Nicolás Maduro contra el seu homòleg colombià, Juan Manuel Santos, que ha assenyalat com a responsable de l’atac. En un comunicat publicat ahir, el ministeri colombià va assenyalar que els arguments del president de Veneçuela “resulten absurds i no tenen cap mena de fonament”.

“Ja és costum que el mandatari veneçolà culpi permanentment Colòmbia de qualsevol tipus de situació. Exigim respecte pel president Juan Manuel Santos, pel Govern i pel poble colombià”, conclou el document.

tracking