SEGRE

POLíTICA

Aragonès defensa pactar una "unitat estratègica" sobiranista i llistes separades

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC afirma que ja s’ha començat a treballar en aquesta línia

Aragonès defensa pactar una

Aragonès defensa pactar una "unitat estratègica" sobiranista i llistes separadesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, aposta per pactar una "unitat estratègica" entre les forces independentistes, sense que això impliqui formalitzar una candidatura conjunta en les eleccions.En una entrevista amb l’Agència Efe, Aragonès ha subratllat que "després del referèndum de l’1 d’octubre" i dels esdeveniments posteriors, amb la declaració unilateral d’independència del 27 d’octubre i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, "cal acordar una nova unitat estratègica", la qual cosa "requereix de discreció" i, "en el moment que convingui, d’expressió pública".

Aragonès ha revelat que ja "s’ha començat a treballar" en aquesta línia, amb uns primers contactes "discrets", en els quals s’ha constatat que "hi ha una bona voluntat per part de tots els actors", per la qual cosa s’ha mostrat "convençut" que hi haurà acord entre independentistes per definir una estratègia.

Aquest nou full de ruta compartit, que traçaria el camí a seguir per l’independentisme en els pròxims temps, no ha de ser incompatible, segons el seu parer, que cada formació sobiranista mantingui la seua pròpia oferta electoral.

Davant de les crides a integrar-se a la Crida Nacional per la República, el nou moviment impulsat per l’expresident Carles Puigdemont, Aragonès ha argumentat que "ERC té 87 anys d’història" i acumula "moltes raons" perquè el seu propi projecte "continuï sent una opció electoral". "Si l’espai de JxCat vol millorar la seua organització i les seues expressions electorals, ho respectem i els desitgem tota la sort del món", ha assenyalat. Per a Aragonès, "és molt més pertinent apostar per la unitat d’estratègia, per la unitat d’acció, per la unitat en decidir què farem, que no la unitat orgànica".

Davant del debat sobre la configuració de candidatures electorals conjuntes de l’independentisme, ha remarcat que no s’ha de "reduir la diversitat de l’independentisme a una sola llista". "La fortalesa de l’independentisme és la seua diversitat. Per tant, no estem d’acord en reduir la diversitat de l’independentisme a una sola llista, perquè es deixaria fora elements que constitueixen aquesta diversitat", ha alertat. En canvi, segons el seu parer, "la unitat estratègica és fonamental", "l’hem tingut en el passat i l’estem tornant a construir de cara al futur". "Després de l’1-O, aquesta unitat estratègica no s’ha acabat de configurar, i ho hem de fer. Estic convençut que ho farem", ha insistit el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, que ha explicat que "ERC està en converses amb tots els agents polítics i socials per construir, cada un a partir de la seua opció, aquesta estratègia unitària".

De cara als propers mesos, amb la perspectiva del procés judicial per la causa independentista, Aragonès ha subratllat que cal "treballar perquè quedi molt clar que el judici que es farà als dirigents independentistes empresonats i a l’exili ha de convertir-se en un judici públic contra la repressió de l’Estat". Això, segons la seua opinió, s’ha de traduir en "mobilització" a Catalunya i més enllà: "Continuarem treballant per a l’absolució en el judici. Seria un error renunciar a això", ha afegit.

Quant a l’"escarni" protagonitzat la setmana passada per uns 40 activistes dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que van realitzar pintades a la seu d’ERC amb el lema "Desobeïu o dimitiu", Aragonès ha dit "respectar totes les expressions", si bé ha demanat de no extrapolar "una protesta d’una quarantena de persones" al posicionament de tota la "base social independentista".

tracking