SEGRE

TERRORISME JIHADISTA

Els terroristes del 17-A planejaven fer diversos

Van buscar a internet objectius en llocs amb grans aglomeracions com discoteques o la Sagrada Família || Els Mossos van témer que familiars i amics de la cèl·lula tornessin a atemptar en carnavals

Imatge de Youssef Aalla, un dels terroristes, portant una armilla carregada d’explosius.

Imatge de Youssef Aalla, un dels terroristes, portant una armilla carregada d’explosius.TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els terroristes del 17-A a Catalunya van provar de llogar la vigília dels atemptats almenys tres cotxes tot terreny “resistents i robustos” per utilitzar-los en atropellaments, segons es desprèn d’un informe dels Mossos d’Esquadra.

La policia catalana afirma que del que s’ha investigat “es desprèn que el modus operandi de l’atropellament (àmpliament publicitat per les principals organitzacions terroristes com a mitjà idoni i efectiu d’atemptat), fent servir vehicles de la classe tot terreny, hauria format part dels plans d’execució de les accions violentes que volia perpetrar l’elenc terrorista”.

El jutge del cas investiga si els terroristes es finançaven a través de microcrèdits

Segons aquest informe –que consta en un dels volums del sumari dels atemptats, del qual s’ha aixecat el secret–, aquestes sospites van sorgir quan van descobrir els intents d’un dels terroristes de llogar aquest tipus de cotxes a través de les trucades que havia fet a empreses de lloguer i de les declaracions de testimonis.

L’informe dels Mossos d’Esquadra afirma a més que els terroristes van buscar informació per internet de la Sagrada Família, el Camp Nou, les sales de lleure Colosso, Razzmataz, Pachá i Bagdad com a possibles objectius, entre d’altres.

Així mateix, el sumari de la investigació dels atemptats inclou un informe dels Mossos on es detalla el registre del domicili de Ripoll on residia Said Aalla, un dels terroristes abatuts a Cambrils.

En el registre, es va trobar una “carta de comiat” d’Aalla dirigida a la seua família, on els demana disculpes pel que pensava fer, que els Mossos creuen que “posa de manifest la certesa absoluta” que tenia “que moriria de manera imminent”.

Mentrestant, el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, que investiga els atemptats, va sol·licitar el dia 11 de juny passat a tres entitats de préstecs de concessió ràpida totes les dades que tinguin sobre la petició i concessió de microcrèdits a dos dels membres de la cèl·lula jihadista i tres dels seus familiars. Se sap que van vendre set joies, suposadament robades, per les quals van rebre 550 euros.

Per la seua part, els Mossos van advertir el mes juny al jutge de moviments sospitosos per part de Hicham Abouyaaqoub –germà del conductor de la furgoneta de la Rambla i un dels terroristes abatuts a Cambrils, respectivament– i dos dels seus amics per comprar-se al febrer d’aquest any tres disfresses de Policia en una botiga de la localitat de Vic.

Els agents van seguir tots els seus moviments durant els dies posteriors coincidint amb les festes de carnestoltes i van concloure que no se’ls va observar disfressats de policies ni realitzant cap il·lícit penal o acte preparatori de cap mena d’atemptat, però van mantenir les seues sospites.

En aquesta operació, es van realitzar tres registres, dos dels quals en domicilis d’aquesta ciutat basca i d’Algesires, on residia habitualment, i un altre més en un locutori d’aquesta localitat gaditana que el detingut freqüentava, segons va informar el ministeri de l’Interior en un comunicat.

L’imam de Ripoll i presumpte cervell dels atemptats Barcelona i Cambrils, Abdelbaki Es Satty, va mantenir quatre “entrevistes policials” al centre penitenciari Castelló I, on complia condemna per tràfic de drogues. Van ser entre els mesos d’abril i juny del 2012 i l’última el 17 de març del 2014, un mes abans que abandonés la presó.

Així consta en un informe elaborat per Institucions Penitenciàries (que depèn del ministeri de l’Interior) a petició del jutge que investiga els atemptats, Fernando Andreu. A l’informe s’afegeixen, a més, els números d’identificació dels policies. Després dels atemptats, alguns mitjans van apuntar relacions entre l’imam de Ripoll i el CNI i, fins i tot, el director de la intel·ligència va haver d’anar al Congrés a donar explicacions a porta tancada. Segons El País, Abdelbaki Es Satty era confident del CNI, encara que es desconeixia si havia rebut diners a canvi.

L’imam de Ripoll va complir condemna del 2010 al 2014 per tràfic de drogues a la presó de Castelló I. La policia el va arrestar a Ceuta per intentar introduir 121 quilos d’haixix però poc després el van traslladar fins a la presó valenciana per sobreocupació al centre penitenciari de Ceuta.

Poc després de sortir en llibertat, l’any 2015, va arribar a Ripoll i va exercir com a imam per a la comunitat musulmana Annour. En la causa també s’inclou un informe d’Institucions Penitenciàries de la Generalitat en què es deixa constància que Es Satty mai no va estar reclòs a cap centre penitenciari de Catalunya.

tracking