SEGRE

POLÍTICA TRIBUNALS

El jutge de l'1-O demana al Tribunal de Justícia de Catalunya que investigui Pere Aragonès

Torra i ERC expressen el seu suport als investigats: el vicepresident, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó

Raül Romeva, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, l’octubre del 2017.

Raül Romeva, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, l’octubre del 2017.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, encarregat de la investigació de l’1 d’octubre (1-O), va sol·licitar ahir la investigació del vicepresident de la Generalitat Pere Aragonès per presumpta implicació en els preparatius del referendum.

El magistrat també va sol·licitar la investigació dels diputats d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. Al ser aforats, el magistrat va enviar una carta detallada a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on detallava els indicis dels delictes que considera han comès els tres polítics i sol·licita que es faci càrrec de la investigació.

Ara el tribunal ha d’analitzar el cas i la magistrada Maria Eugènia Alegret decidirà si s’encarrega o no de l’esmentada indagació. No obstant, la decisió es prendrà al setembre i caldrà donar trasllat primer a la Fiscalia.

Així mateix, els tres polítics ja eren investigats pel jutjat número 13. Jové i Salvador van ser detinguts per ordre judicial el 20 de setembre e passat n els registres de la conselleria d’Economia, quan formaven part de l’equip d’Oriol Junqueras. Després de declarar davant del jutge van quedar en llibertat provisional.

A més, tant el jutjat número 13 com la Fiscalia van remetre a Llarena un escrit perquè sotmetés al seu criteri la possibilitat d’incloure’ls en la causa pel delicte de rebel·lió, encara que el jutge va rebutjar tots dos recursos. En el cas d’Aragonès, aquest encara no havia anat a declarar malgrat estar investigat.

Per la seua part, el president català, Quim Torra, va manifestar ahir el seu suport al vicepresident Aragonès i als dos diputats d’ERC. Mitjançant un missatge al seu compte de Twitter, Torra va dir: “Estimat vicepresident, serens, tranquils i orgullosos.” Marta Vilalta, la portaveu d’ERC, va comentar que això ha estat un intent de “decapitar, escapçar” i aturar “la lluita democràtica cap a la república catalana i el dret a decidir”.

Aquesta concentració va ser organitzada per Pagesos per la República i l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) i hi van participar pagesos de diferents punts del Camp de Tarragona, majoritàriament de Valls, Constantí, Morell, Catllar, Riudoms, Vila-rodona i Salomó. S’hi van unir un centenar de persones que es van atansar fins al punt de la concentració amb els seus vehicles particulars.

David Bové, de Pagesos per a la República, va explicar que volien donar “calidesa” als polítics presos i que Forcadell és a qui tenen més a prop del seu territori. Els agricultors van organitzar la convocatòria just abans del començament de la campanya de l’avellana, l’ametlla i de la verema perquè “no tenien més temps”, segons Bové.

Tractorada a la presó del Catllar per donar suport a Carme Forcadell Més de dos centenars de tractors es van concentrar ahir a la presó de Mas Enric, al Catllar (Tarragona), en suport a l’expresidenta del Parlament català Carme Forcadell, que està presa a l’esmentat centre des de mitjans de juliol.

Raül Romeva, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, l’octubre del 2017.

Raül Romeva, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, l’octubre del 2017.EFE

tracking