SEGRE

INVESTIGACIONS ATEMPTATS

Els antecedents de l'imam de Ripoll no consten en cap dels registres policials

La Fiscalia de l’Audiència Nacional nega que Abdelbaki Es Satty fos confident del CNI || El conseller Buch considera que les entrevistes amb el líder religiós a la presó són “sorprenents”

El conseller Miquel Buch, entre Andreu Martínez i Miquel Esquius.

El conseller Miquel Buch, entre Andreu Martínez i Miquel Esquius.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe elaborat per la Comissaria Superior de Coordinació Central dels Mossos d’Esquadra quatre dies després dels atemptats va posar de manifest que no existia cap antecedent policial (ni als Mossos ni a la Guàrdia Civil ni a la Policia Nacional) de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty. D’aquesta forma, l’home no tenia cap tipus de càrrec policial.

No obstant, el líder religiós havia estat detingut el 2010 a Ceuta, després d’introduir 121 quilos d’haixix a l’Estat espanyol, complint condemna a Castelló entre els anys 2010 i 2014. En aquest informe, que els Mossos d’Esquadra no van trobar, s’apuntava que l’imam ja estava adoctrinant joves terroristes i era el líder d’una cèl·lula jihadista.

Així mateix i segons va mostrar el sumari del cas, en la seua estada a la presó de Castelló, l’imam va tenir quatre entrevistes amb policias, les quals van ser qualificades com a “sorprenents” per Miquel Buch, conseller d’Interior de la Generalitat. Buch va animar a fer públiques aquestes converses i va afirmar, a més, que els antecedents haurien de constar a la base de dades dels Mossos.

Els Mossos van alertar el jutge de la radicalització d’un jove company del terrorista de les Rambles

D’altra banda, el tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, va negar ahir que Es Satty hagi sigut confident del CNI, a l’explicar que el Ministeri Públic no té cap informació referent a aquest punt, però sí que confirma les visites de les autoritats a l’imam quan estava a la presó.

Quant a altres successos relacionats amb el cas, els Mossos d’Esquadra van alertar el jutge de l’Audiència Nacional que investiga el 17-A sobre la “radicalització” d’un jove de Ripoll, que va ser company de feina del terrorista de les Rambles, Younes Abouyaaqoub, amb qui va coincidir en una empresa de Gombrèn (Girona).

D’altra banda, Mohamed Houli, que va resultar ferit en l’explosió al xalet d’Alcanar, va implicar a la cèl·lula terrorista un jove que no estaria entre els trobats morts ni entre els detinguts, però que s’hauria atansat a parlar amb Abdelbaki Es Satty en una ocasió.

El jove, amb les inicials A.M.R.R., de nacionalitat marroquina, era conegut per la seua pertinença a cercles radicals d’ideologia jihadista a la ciutat d’Algesires (Cadis), lloc on residia habitualment i havia experimentat un canvi quant als seus hàbits de vida.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, va sol·licitar ahir que els homenatges a les víctimes dels atemptats de les Rambles i Cambrils, planejats per al 17 d’agost a Barcelona, tinguin com a únics protagonistes les víctimes i els treballadors públics que es van implicar en la tragèdia.

En plena polèmica sobre la possible xiulada al rei, Mauri va remarcar que l’exresponsable dels Mossos Josep Lluís Trapero i l’exconseller d’Interior Joaquim Forn “exemplifiquen” aquells que “es van deixar la pell per a la seguretat dels catalans” i va lamentar que no puguin ser presents en l’homenatge.

A aquestes paraules es van afegir els restauradors i comerciants de Barcelona, que van sol·licitar a les autoritats i entitats públiques que es respecti “el caràcter estrictament commemoratiu” dels actes. En un comunicat conjunt, la Fundació Barcelona Comerç, PIMEC Comerç, Barcelona Oberta i el Gremi de Restauració de la capital catalana van afirmar que “seria convenient deixar de banda altres reivindicacions polítiques” en un dia que “servirà per recordar i honrar les víctimes” i per reafirmar el compromís de “tota la societat amb la pau”.

També van demanar que després dels actes el debat no posi en risc l’economia de proximitat de la ciutat. “En un acte d’aquestes característiques tothom és benvingut”, van explicar, amb referència a la polèmica per la presència del rei Felip VI a la commemoració.

De fet, quant a aquest tema, la Unió Monàrquica d’Espanya va convocar ahir una manifestació a Barcelona, coincidint amb els actes commemoratius. L’entitat va explicar que la manifestació ha estat convocada com a mostra de suport al monarca, que no ha estat convidat a l’homenatge. Sota el lema “Catalunya amb el seu rei”, la concentració se celebrarà a les 10 del matí de divendres vinent 17 a la font de Canaletes de les Rambles.

tracking