SEGRE

Els Mossos admeten un "error" en un informe perquè sí que coneixien els antecedents de l'imam

La mesquita islàmica de Ripoll.

Els Mossos admeten un "error" en un informe perquè sí que coneixien els antecedents de l'imamEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra admeten ara que van cometre un "error", de transcripció o de consulta informàtica, a l’informe enviat a l’Audiència Nacional quatre dies després del 17A assegurant que no els constava cap antecedent de l’imam Abdelbaki Es Satty, perquè els coneixien des del primer moment. Segons han informat a Efe fonts de la policia catalana, en aquest primer informe, enviat quatre dies després dels atemptats del 17A al jutge de la Audiencia Nacional Fernando Andreu, es feia notar per "error" que a la policia catalana no li constaven els antecedents d’Es Satty, que havia estat a presó a Castelló per tràfic de drogues del 2010 al 2014.

Segons admeten ara els Mossos, en aquest informe es va traslladar al jutge aquesta informació equivocada a causa d’un "error", ja sigui en la transcripció o en la consulta informàtica efectuada pels autors de l’anàlisi policial. Els Mossos, segons aquestes fonts, tenien constància des del primer moment que Es Satty tenia un antecedent per tràfic de drogues el 2010.

De fet, després de l’explosió de la casa d’Alcanar (Tarragona) en la qual la cèl·lula preparava els explosius -i en la que va morir Es Satty-, els Mossos van localitzar documentació amb dades de l’imam, pel que els investigadors van comprovar la seua identitat i van tenir coneixement des del primer moment que li constava un únic antecedent per salut pública, el 2010. Després d’aquest "error", els Mossos van enviar uns altres cinc informes al jutge en els quals sí que es recollien els antecedents de l’imam de Ripoll (Girona).

Segons els Mossos, malgrat que des del primer moment sabien que l’imam tenia antecedents per salut pública, no hi havia cap element que vinculés a Es Satty amb el terrorisme.

En transcendir en els últims dies el contingut d’aquest primer informe dels Mossos assegurant que no sabien els antecedents d’Es Satty, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar ahir en una entrevista radiofònica que no veia "normal" que no constessin els antecedents de l’imam de Ripoll (Girona) i va advertir que no es pot "ocultar" informació als Mossos d’Esquadra. "A les bases de dades figuren els antecedents penals de tots. El normal seria que hi hagués les dades, que sembla ser que no existien. No deixa de ser sorprenent", va indicar ahir Buch.

El conseller va insistir que als Mossos no se’ls pot "amagar o no ocultar cap informació", ja que la seguretat a Catalunya "és competència de la Generalitat". Per aquesta raó, va denunciar que els Mossos encara no tinguin accés a les bases de dades de les policies europees i que no s’estiguin complint els acords de cooperació fixats en l’última Junta de Seguretat, entre ells incorporar la policia catalana en el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco).

tracking