SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

Torra veuria “raonable” ajornar la República si Madrid accepta un referèndum pactat

Remarca que a Catalunya es viu “una situació anormal i excepcional” || Assegura que “el Govern no negociarà la llibertat dels presos” perquè seria com acceptar que estan a la presó per algun motiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va considerar ahir “un tracte raonable” deixar de banda, temporalment, la proclamació de la República catalana i l’autodeterminació si el Govern espanyol accepta organitzar un referèndum pactat. “El Govern espanyol hauria de donar una resposta perquè volem autodeterminar-nos. De fet, ens vam autodeterminar l’1 d’octubre, però podem negociar aquest referèndum i la declaració d’independència del 27 d’octubre”, va valorar el president de la Generalitat de Catalunya en l’entrevista en el programa televisiu de l’exprimer ministre escocès Alex Salmond.

Malgrat aquestes declaracions, Quim Torra defensa que els catalans “han arribat aquí perquè hi ha un mandat democràtic” en l’1-O i en les eleccions del 21-D per impulsar “polítiques que continuïn el procés d’independència”.

“Per als catalans és el mateix tenir Pedro Sánchez que Mariano Rajoy a l’Estat”

Els Mossos han arrestat un home per amenaçar amb un ganivet veïns de Verges

A més, Torra va demanar fets al Govern de Pedro Sánchez i li va assegurar que el Govern està disposat a “parlar de tot”, al diàleg.

Sobre el president d’Espanya, va dir “per als catalans és el mateix tenir Sánchez o Rajoy a l’Estat. És el torn de Sánchez per demostrar al món, no als catalans, que Espanya pot anar per una via diferent de la del partit conservador”.

Sobre la seua primera reunió amb Sánchez al juliol, va celebrar que van poder “asseure’s junts al voltant d’una mateixa taula i parlar de tot”, la qual cosa considera un bon començament per resoldre la situació política catalana.

Torra va insistir que a Catalunya es viu “una situació anormal i excepcional”. “Tenim presos polítics, demòcrates que l’únic que han fet és permetre el vot, gent pacífica exiliada i centenars de persones processades. Vivim un moment crític a Catalunya”, va sentenciar. A més, va considerar que els presos independentistes “haurien de ser alliberats aquesta tarda mateix, demà mateix” i va reiterar que el Govern “no negociarà la seua llibertat perquè seria com acceptar que estan a la presó per algun motiu”. Seguint amb l’alliberament dels presos polítics, Torra va expressar a Salmond: “No és la meua opinió ni la del moviment independentista, és la de la justícia alemanya, suïssa, belga i escocesa. Veiem com en quatre països es va en aquesta direcció i a Espanya es va en direcció contrària. Quina és la correcta? La d’Europa o la d’Espanya? Puigdemont es pot moure per tot arreu excepte a Espanya.”

Quant a l’ocorregut a l’ajuntament de Reus ahir (vegeu el desglossament inferior en aquesta pàgina) amb els militants de Ciutadans i l’edil de la localitat, Carles Pellicer, el president de la Generalitat va expressar el seu suport al primer edil. En un tuit, Torra va agrair a l’alcalde que tornés a penjar a la façana del consistori la pancarta en suport als presos. “Gràcies, Alcalde! Contra la intolerància i per la llibertat d’expressió sempre.” L’enfrontament va tenir lloc a la plaça del Mercadal de la localitat de Reus entre partidaris i contraris a la presència de la pancarta “Llibertat Presos Polítics’.

tracking