SEGRE

Brussel·les reitera que l'autorització del glifosat es basa en "evidències científiques"

La CE recorda que els països tenen llibertat per prohibir o no l’ús d’aquesta substància

Ciutadans del moviment de l'organització ecologista Campact protesten davant el Palau de Belleuve a Berlín, Alemanya.

Brussel·les reitera que l'autorització del glifosat es basa en "evidències científiques"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va subratllar aquest dilluns que l’autorització d’herbicides amb glifosat per als propers cinc anys en territori comunitari "està basada en evidències científiques" i va recordar que els països tenen llibertat per prohibir o no l’ús d’aquesta substància.

Els portaveus de la CE han declinat avui comentar la decisió del jurat californià que va condemnar Monsanto, principal comercialitzadora de l’herbicida Roundup, que conté glifosat, a pagar 289 milions de dòlars a un jardiner per no advertir correctament del risc per a la salut que pot portar l’ús del producte.

"No comentarem un cas judicial individual als Estats Units", va afirmar el portaveu comunitari Christian Spahr en la roda de premsa de la CE, preguntat per les crítiques reaccions de França, que s’ha compromès a acabar amb l’ús del glifosato d’aquí a tres anys, després de la decisió del tribunal nord-americà.

"Una cosa és el debat polític i l’altra les nostres accions com a institució, i actuem ja el desembre amb la nostra recomanació basada en el vot dels Estats membres i les nostres agències científiques", va defensar per la seua part la portaveu comunitària Anna-Kaisa Itkonen.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el glifosat és un pertorbador endocrí i una "probable" substància cancerígena, opinió no compartida per les autoritats científiques europees (ECHA i EFSA) i les de països com els EUA, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Japó.

En una polèmica votació, la CE va adoptar al desembre la renovació per als propers cinc anys, amb el suport de 18 països -entre ells Espanya- i a tot just dos setmanes que expirés la seua autorització, després de diverses trobades sense consens.

La portaveu ha agregat avui que en el cas que les empreses que comercialitzen la substància vulguin mantenir la seua aprovació més enllà dels propers cinc anys hauran d’iniciar un procés a nivell de la Unió Europea.

"Llavors podrem llançar un nou procés basat en les noves evidències científiques", va dir.

Sobre el veredicte de la cort californiana, que Monsanto recorrerà, el director d’Assumptes Corporatius de la companyia per a Espanya i Portugal, Carlos Vicente, va dir a Efe que "la decisió no canvia el fet de què més de 800 estudis i revisions científiques (...) recolzen que el glifosat no causa càncer i no va causar el càncer del senyor Johnson".

"Apel·larem aquesta decisió i continuarem defensant fermament aquest producte, que té una història de 40 anys d’ús segur i continua sent una eina vital, efectiva i segura per als agricultors i altres usuaris," va defensar.

tracking